Αγγλία: Εμβολιάστηκαν όλοι οι ένοικοι των οίκων ευγηρίας

Αγγλία: Εμβολιάστηκαν όλοι οι ένοικοι των οίκων ευγηρίας

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Αγγλία, όλοι οι ηλικιωμένοι που ζουν σε οίκους ευγηρίας, πλην λίγων εξαιρέσεων, έχουν λάβει το εμβόλιο κατά της Covid, όπως ανακοίνωσε το NHS, και το στάδιο αυτό θεωρείται «κρίσιμο» στην εκστρατεία του εμβολιασμού.

«Το NHS επιβεβαιώνει ότι το εμβόλιο έχει πλέον χορηγηθεί σε κάθε οίκο ευγηρίας στην Αγγλία», δηλαδή σε «περισσότερα από 10.000 ιδρύματα», όπως διευκρινίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το NHS, το εμβόλιο δεν έχει φτάσει μόνο σε μερικούς οίκους ευγηρίας «για λόγους ασφαλείας που συνδέονται με την τοπική εξέλιξη της επιδημίας», ενώ κάποιοι ένοικοι δεν έχουν καταφέρει να λάβουν την πρώτη δόση του επειδή είτε επειδή είχαν προσβληθεί πρόσφατα από COVID-19 είτε για άλλους λόγους υγείας.

«Η ημέρα αυτή σηματοδοτεί ένα κρίσιμο στάδιο στην κούρσα να εμβολιάσουμε τους πιο ευάλωτους έναντι σε αυτή τη θανατηφόρα ασθένεια», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

«Είχαμε δεσμευθεί ότι θα δώσουμε προτεραιότητα και θα προστατεύσουμε τους ενοίκους των οίκων ευγηρίας και ακριβώς αυτό κάναμε», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο Τζόνσον προειδοποίησε ότι αναμένεται «να έρθουν και άλλες δύσκολες στιγμές», καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων και των νοσηλευομένων παραμένει σε «επικίνδυνα» υψηλά επίπεδα.

Οι αρχές της Βρετανίας, η οποία έχει καταγράψει πάνω από 106.000 θανάτους από Covid και βρίσκεται σε καθεστώς αυστηρού lockdown μετά την εμφάνιση ενός πιο μεταδοτικού νέου στελέχους, έχουν αναγάγει τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 σε εθνική προτεραιότητα για την έξοδο από την υγειονομική κρίση,

Η Βρετανία ήταν η πρώτη δυτική χώρα που ξεκίνησε την εκστρατεία εμβολιασμού και μέχρι στιγμής έχει χορηγήσει το εμβόλιο σε 9 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ στόχος είναι να έχει φτάσει τα 15 εκατομμύρια ως τα μέσα Φεβρουαρίου. Προτεραιότητα στον εμβολιασμό κατά της COVID-19 έχουν οι άνω των 70 ετών, το προσωπικό υγείας και οι πιο ευάλωτοι στον κορωνοϊό.

Μόνο το Σάββατο, σχεδόν 600.000 άνθρωποι έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου στη Βρετανία, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ.

Μέχρι στιγμής η χώρα χορηγεί τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και της AstraZeneca, ενώ την άνοιξη αναμένεται να λάβει έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές της Βρετανίας και αυτό της Moderna.

Με πληροφορίες από AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή