ΚΟΣΜΟΣ

Κρεμλίνο: Χούλιγκανς και προβοκάτορες στις διαδηλώσεις για τον Ναβάλνι

Κρεμλίνο: Χούλιγκανς και προβοκάτορες στις διαδηλώσεις για τον Ναβάλνι

Το Κρεμλίνο υποστήριξε ότι ένας μεγάλος αριθμός ατόμων, που συμμετείχαν στις χθεσινές διαδηλώσεις κατά της φυλάκισης του Αλεξέι Ναβάλνι, ήταν «χούλιγκανς και προβοκάτορες».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη ότι είναι αδύνατος ο διάλογος με τέτοιους ανθρώπους και ότι είναι απαράδεκτη η βία κατά των αξιωματούχων επιβολής της τάξης σε διαδηλώσεις που δεν έχουν λάβει έγκριση, μια ημέρα μετά τις πολυάριθμες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη Μόσχα και σε δεκάδες άλλες πόλεις της Ρωσίας που πραγματοποιήθηκαν από υποστηρικτές του επικριτή του Κρεμλίνου, οι οποίοι ζητούν την απελευθέρωσή του.

«Δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος με χούλιγκανς και προβοκάτορες. Υπήρχαν αρκετοί χούλιγκανς, προβοκάτορες, οι οποίοι συμπεριφέρονταν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, επιθετικά προς τους αξιωματούχους της επιβολής του νόμου, κάτι που είναι ανεπίτρεπτο. Αυτός είναι ο λόγος που η αστυνομία προχωράει σε συγκεκριμένες ενέργειες και λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα. Ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται στην κατάσταση αυτή με όλη του την ισχύ», είπε ο Πεσκόφ.

Η κάθε περίπτωση, όπου υπάρχει τραυματισμός διαδηλωτή σε διαδήλωση που δεν έχει λάβει άδεια, θα πρέπει να εξετάζεται μεμονωμένα, τόνισε ο Πεσκόφ, ενώ η αστυνομία απαντά στις προκλήσεις με νόμιμο και ισχυρό τρόπο.

Οι σκληρές ενέργειες της αστυνομίας, είπε, θα πρέπει να εξετάζονται σε σχέση με τους λόγους που έγιναν αυτές.

Επίσης, σύμφωνα με τον Πεσκόφ, κανένας δεν παρεμπόδισε το έργο των δημοσιογράφων κατά τις διαδηλώσεις υπέρ του Ναβάλνι στις 23 και στις 31 Ιανουαρίου.

«Θα πρέπει να παραδεχτείτε ότι το μέγεθος (της αστυνομικής βίας) δεν ήταν τόσο μεγάλο. Η γενίκευση δεν ενδείκνυται, κάθε περίπτωση είναι σημαντική και είναι σημαντικό να τονίζεται κάθε φορά ότι αυτά τα μέτρα λαμβάνονται για να διασφαλίζονται ο νόμος και η τάξη στις παράνομες διαδηλώσεις. Η λέξη κλειδί είναι το παράνομες. Μπορούμε να συζητήσουμε για διαφορετικές περιπτώσεις. Γενικώς, οι δημοσιογράφοι εργάστηκαν απολύτως φυσιολογικά, φορούσαν ειδικά γιλέκα, κανένας δεν τους ενόχλησε», δήλωσε ο Πεσκόφ στους εκπροσώπους του Τύπου.

Το «Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς», το οποίο το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης χαρακτηρίζει ξένο πράκτορα και το οποίο έχει ιδρύσει ο Ναβάλνι, απέδειξε αυτή του τη διάσταση ζητώντας από την Ουάσινγκτον να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, ανέφερε ακόμη ο Πεσκόφ.

Το Ίδρυμα κάλεσε τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να επιβάλει κυρώσεις εις βάρος 35 ρώσων αξιωματούχων και επιχειρηματιών. Σύμφωνα μάλιστα με τον εκτελεστικό διευθυντή του, θα υποβάλει το ίδιο αίτημα και στην ΕΕ και στην βρετανική κυβέρνηση.

«Όσον αφορά τις επιστολές και τις εκκλήσεις, το Ίδρυμα έχει αποδείξει το καθεστώς του ως ξένου πράκτορα τόσο de jure όσο και de facto», είπε ο Πεσκόφ προσθέτοντας ότι το Κρεμλίνο θεωρεί τις δυτικές κυρώσεις «απολύτως απαράδεκτες».

Η Ρωσία δεν είναι έτοιμη να λάβει υπόψη της τις ανακοινώσεις της Ουάσιγκτον σχετικά με τις χαρακτηριζόμενες παράνομες διαδηλώσεις, σημείωσε ο Πεσκόφ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, Sputnik