Η Γερμανία μισανοίγει την πόρτα για άρση του lockdown
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Η Γερμανία μισανοίγει την πόρτα για άρση του lockdown

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο γερμανός υπουργός Υγείας τάχθηκε υπέρ της έναρξης πριν από το τέλος του χειμώνα μιας χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων που συνδέονται με την πανδημία της Covid-19. 

«Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σ’ αυτό το σκληρό lockdown όλο το χειμώνα, η κοινωνία μας δεν θα το ανεχόταν», δήλωσε ο Γενς Σπαν στα μέσα ενημέρωσης του περιφερειακού εκδοτικού ομίλου Funke, καθώς η ανυπομονησία της κοινής γνώμης γίνεται όλο και πιο αισθητή. 

Εξάλλου «οι αριθμοί είναι ενθαρρυντικοί, παρατηρούμε μια σημαντική καθοδική τάση στις νέες μολύνσεις», πρόσθεσε.

Ο μέσος αριθμός των νέων λοιμώξεων ανά 100.000 κατοίκους πέρασε κάτω από τις 100, στις 87 σήμερα, και πλησιάζει τις 50, το επιθυμητό όριο για τις αρχές, κάτω από το οποίο μπορεί να εξετασθεί χαλάρωση των περιορισμών που ισχύουν στη Γερμανία. 

Ωστόσο ο υπουργός Υγείας δεν θέλησε να δεσμευθεί για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων από τον Φεβρουάριο, παρόλο που οι περιορισμοί έχουν προς το παρόν προγραμματισθεί να διαρκέσουν μέχρι τις 14 του τρέχοντος μηνός.

«Δεν είναι δυνατόν να μιλήσουμε με βεβαιότητα για την κατάσταση στην οποία θα βρισκόμαστε στις 14 Φεβρουαρίου», προειδοποίησε ο Σπαν. 

Η πρόοδος της εκστρατείας εμβολιασμού δεν αναμένεται να οδηγήσει ούτε αυτή σύντομα σε χαλάρωση των μέτρων. 

Το Συμβούλιο Δεοντολογίας, που είναι αρμόδιο να συμβουλεύει την κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ, τάχθηκε σήμερα κατά της άρσης των περιορισμών μόνο για όσους έχουν εμβολιαστεί, καθώς στο στάδιο αυτό δεν υπάρχει διαβεβαίωση πως δεν μπορούν να μεταδίδουν τον ιό. 

«Μια χαλάρωση των μέτρων ατομικά, αποκλειστικά για τα πρόσωπα που έχουν εμβολιαστεί» δεν θα ήταν συνεπώς φρόνιμη, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος του Συμβουλίου Δεοντολογίας Αλένα Μπουίξ. 

Τα πρόσωπα που έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει συνεπώς να συνεχίσουν να φορούν μάσκα προστασίας και να σέβονται τους περιορισμούς στις ιδιωτικές συναθροίσεις. 

Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια ασθενείς, νοσηλευτικό προσωπικό και ηλικιωμένοι έχουν κάνει μέχρι σήμερα τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου. 

Αυτή τη στιγμή οι Γερμανοί καλούνται να αποφεύγουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις επαφές, με γενίκευση της τηλεργασίας στο μέτρο του δυνατού, κλείσιμο των σχολείων, των παιδικών σταθμών, των εμπορικών καταστημάτων που δεν πωλούν προϊόντα διατροφής, των εστιατορίων, των μπαρ,των πολιτιστικών και αθλητικών χώρων, καθώς και αυστηρό περιορισμό των επαφών. 

Πολλοί λοιμωξιολόγοι έχουν προειδοποιήσει κατά της πρόωρης άρσης του lockdown, κυρίως εξαιτίας του κινδύνου που δημιουργείται από τα παραλλαγμένα στελέχη του ιού που προκαλεί την Covid-19. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή