Η Νότια Αφρική θέλει να ανταλλάξει εμβόλια AstraZeneca με άλλης εταιρίας

Η Νότια Αφρική θέλει να ανταλλάξει εμβόλια AstraZeneca με άλλης εταιρίας

Το εμβόλιο που ανέπτυξε η Οξφόρδη φαίνεται να μην καλύπτει το νοτιοαφρικανικό στέλεχος

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανταλλαγή μισού εκατομμυρίου δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca με άλλα εμβόλια ζητεί η Νότια Αφρική, μετά τη διαπίστωση της χαμηλής κάλυψης που παρέχει το εμβόλιο με τη σφραγίδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για τη μετάλλαξη στην αφρικανική χώρα.

Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής δήλωσε την Τετάρτη ότι θα ζητήσει από το διεθνές πρόγραμμα εμβολιασμών COVAX, που σκοπό έχει τη διανομή εμβολίων σε όλες τις χώρες του κόσμου, να μην παραλάβει 500.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca που έχει παραγγείλει από το Ινστιτούτο Σέρουμ στην Ινδία.

«Οι 500.000 [δόσεις] που έχουν παραγγελθεί και δεν έχουμε παραλάβει ακόμη -έχουμε ήδη έρθει σε επαφή σχετικά με το Ινστιτούτο Σέρουμ- θα συζητήσουμε με το COVAX εάν είναι δυνατό να τις ανταλλάξουμε στα πλαίσια του COVAX και να μπορέσουμε να πάρουμε άλλο εμβόλιο», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Νότιας Αφρικής Ζουέλι Μκίζε.

Ο ίδιος είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η κυβέρνηση της Πρετόρια εξετάζει και το ενδεχόμενο πώλησης των δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca που δεν θέλει, καθώς εκτιμάται ότι αυτό παρέχει προστασία μόνο 10% κατά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού. Η Νότια Αφρική έχει ήδη παραλάβει 1 εκατ. δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca.

Η κυβέρνηση της χώρας σκοπεύει να αρχίσει τον εμβολιασμό του υγειονομικού της προσωπικού με το νέο εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή