Σε ρυθμούς κανονικότητας επιστρέφει η Γουχάν

Σε ρυθμούς κανονικότητας επιστρέφει η Γουχάν

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Ιανουάριο του 2020, η Γουχάν, η κινεζική πόλη των 11 εκατ. κατοίκων από την οποία ξεκίνησε η πανδημία του κορωνοϊόυ, τέθηκε σε καθεστώς αυστηρής καραντίνας.

Στον σιδηροδρομικό σταθμό και στο αεροδρόμιο της πόλης τοποθετήθηκαν θερμικές κάμερες, ώστε να αναγνωρίζεται αμέσως αν κάποιος έχει πυρετό και η κίνηση στους δρόμους μειώθηκε ραγδαία. 

Το σκληρότατο lockdown διήρκεσε μέχρι τις αρχές Απριλίου και έληξε με μία γιορτή, κατά την οποία φωταγωγήθηκαν κτίρια και γέφυρες που περιελάμβανε κινούμενες εικόνες υγειονομικών υπαλλήλων να βοηθούν ασθενείς, καθώς και το μήνυμα «ηρωική πόλη», τίτλος που αποδόθηκε στη Γουχάν από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζίνπινγκ.

Σε ρυθμούς κανονικότητας επιστρέφει η Γουχάν-1

Σήμερα, η Γουχάν είναι -σε γενικές γραμμές- ελεύθερη από κρούσματα. Καθώς πλησιάζει το Σεληνιακό Έτος, οι δρόμοι ξανά γεμιζουν με κόσμο που σπεύδει να κάνει τις τελευταίες προετοιμασίες για τις οικογενειακές γιορτές. 

Ενόψει της Χρονιάς του Βοδιού, οι κάτοικοι, φορώντας τις μάσκες τους, αγοράζουν τρόφιμα και διακοσμητικά είδη, ενώ οι  περισσότεροι καταστηματάρχες δηλώνουν αισιόδοξοι.

Σε ρυθμούς κανονικότητας επιστρέφει η Γουχάν-2

«Είμαι χαρούμενος», δήλωσε ο 33χρονος Σονγκ Μπο, που εργάζεται σε αυτοκινητοβιομηχανία. «Πέρυσι, μείναμε σπίτι, χωρίς να κάνουμε τίποτα.Φέτος, αν και πρέπει να φοράμε μάσκες, είναι πολύ καλύτερα» πρόσθεσε.

«Όταν η πόλη τέθηκε σε lockdown, δεν υπήρχε κανείς στον δρόμο. Τώρα οι δουλειές ανοίγουν και πάλι και είμαι ικανοποιημένος με τις πωλήσεις», είπε ο Λι Χονγκ Γκανγκ, που πουλά φαναράκια.πως οι επιπτώσεις της καραντίνας συνεχίζουν να έχουν αντίκτυπο. 

Για παράδειγμα,  η Γου Σιουχόνγκ, που διατηρεί κατάστημα με ξηρούς καρπούς. Όπως δηλώνει,  οι ημερήσεις πωλήσεις έχουν  μειωθεί στο ήμισυ φέτος από το συνηθισμένο επίπεδο των 40.000 γιουάν (6.200 δολαρίων) ενόψει της γιορτής για το Σεληνιακό Νέο Έτος. 

«Είναι λυπηρό. Αυτή η χρονιά είναι τόσο τρομερή. Είχαμε 10 υπαλλήλους αλλά φέτος μπορούμε και με τέσσερις» σχολίασε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή