ΚΟΣΜΟΣ

Πώς ο κορωνοϊός πλήττει τους Γερμανούς ζυθοποιούς

Πώς ο κορωνοϊός πλήττει τους Γερμανούς ζυθοποιούς

Για πολλούς γερμανούς ζυθοποιούς ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα. Η ημερομηνία λήξης στα βαρέλια μπύρας εξελίσσεται σε ωρολογιακή βόμβα που είναι έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα στιγμή. «Πρόκειται για εφιάλτη», σχολιάζει ο επικεφαλής της ζυθοποιίας του Ντίσελντορφ Füchschen, Πέτερ Κένιγκ. Ο ίδιος αναγκάζεται να πετάξει τώρα 2.000 με 3.000 λίτρα μπύρας Alt (παραδοσιακή μπύρα του Ντίσελντορφ) που είχε εμφιαλωθεί τον Οκτώβριο. «Αυτό πονάει», λέει χαρακτηριστικά ο ζυθοποιός. 

Τις μεγαλύτερες ζημίες υφίστανται οι ζυθοποιοί που τροφοδοτούν μπάρ, γιορτές και πανηγύρια, επισημαίνει ο διευθυντής του Συνδέσμου Γερμανών Ζυθοποιών Χόλγκερ Άιχελε, εξηγώντας ότι πολλοί παραγωγοί αναγκάζονται να πετάξουν τώρα προϊόντα αξίας πολλών εκατομμυρίων. Καθότι μπαρ, μπυραρίες και εστιατόρια παραμένουν κλειστά και δεν επιτρέπονται, φυσικά, μεγάλες εκδηλώσεις, οι ζυθοποιίες έχουν κατεβάσει ρολά. Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι έμποροι επιστρέφουν τελευταία όλο και μεγαλύτερες ποσότητες μπύρας στις ζυθοποιίες προκειμένου να καταστραφεί το εμπόρευμα. «Αυτό συμβαίνει τώρα παντού σε όλη τη Γερμανία», λέει ο εκδότης του κλαδικού περιοδικού Inside Νίκλας Ότερ. 

Πονοκέφαλος οι ημερομηνίες λήξης

Η συγκυρία είναι εξαιρετικά δύσκολη και αυτό δεν αφορά βέβαια μόνο τους γερμανούς παραγωγούς. Στη Μεγάλη Βρετανία και λόγω των κλειστών παμπ έπρεπε να καταστραφούν σχεδόν 59 εκατομμύρια λίτρα βαρελίσιας μπύρας, όπως υπολόγισε η British Beer and Pub Association σύμφωνα με το BBC. Και εκεί η ημερομηνία λήξης αναγκάζει τους εμπόρους να επιστρέψουν τα προϊόντα στις ζυθοποιίες. Για πολλές μπύρες αυτό ισχύει ήδη τρεις ή τέσσερις μήνες μετά την παράδοση, άλλα προϊόντα έχουν ακόμη μικρότερη διάρκεια ζωής. Το μεγαλύτερο μέρος της βρετανικής μπύρας αποσύρθηκε ήδη κατά το πρώτο απαγορευτικό της περασμένης άνοιξης, ένα μικρότερο μέρος καταστράφηκε κατά το χειμερινό lockdown. 

Στη Γερμανία το πρόβλημα εντοπίζεται χρονικά περισσότερο στο δεύτερο lockdown λόγω της μεγαλύτερης διάρκειάς του. Όλο και περισσότερα προϊόντα, κυρίως βαρελίσια μπύρα που πωλείται σε εστιατόρια, ξεπέρασαν την ημερομηνία λήξης και έπρεπε να πεταχτούν, εξηγεί ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Εμπορίας και Διανομής Ποτών Ντιρκ Ράινσμπεργκ. Για τις επιχειρήσεις του κλάδου οι ζημίες πολλαπλασιάζονται καθημερινά. Πονοκέφαλο προκαλούν στην παρούσα φάση τα βαρέλια με ημερομηνία λήξης τον Φεβρουάριο και Μάρτιο. Σε περίπτωση παράτασης του lockdown -που θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο- όλα αυτά θα καταλήξουν στα σκουπίδια. 

Κατά το πρώτο lockdown της περασμένης άνοιξης η γνωστή ζυθοποιία Veltins δεν αναγκάστηκε πάντως να πετάξει μπύρα. Για την τρέχουσα περίοδο εκτιμά ότι ενδεχομένως να πρέπει να καταστραφούν μερικές χιλιάδες λίτρα. 

Το πάθημα έγινε μάθημα 

Είναι γεγονός ότι το σοκ του πρώτου απαγορευτικού της άνοιξης έγινε μάθημα για πολλούς ζυθοποιούς. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει και ο Σύνδεσμος Ζυθοποιών Κολωνίας που σημειώνει ότι μετά το πρώτο lockdown οι εταιρίες προσάρμοσαν την παραγωγή. «Το πρόβλημα είναι η αβεβαιότητα, πόσο θα διαρκέσει», λέει ο διευθυντής του συνδέσμου Κρίστιαν Κέρνερ. 

Ο ίδιος ζητά να υπάρξει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα με προοπτική ανοίγματος για ζυθοποιούς και εστιάτορες. Ιδιαίτερα πικρό, όπως λέει, είναι ότι το νυν απαγορευτικό πλήττει τους πιο επικερδείς μήνες για την κολωνέζικη μπύρα Kölsch. «Ακυρώθηκε το καρναβάλι που ως οικονομικός παράγοντας είναι καθοριστικός». 

Πηγή: Deutcshe Welle