Ανοιξε το παράθυρο να πιω

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα χέρι βγαίνει από το μικρό παράθυρο. Κρατάει ένα ποτήρι κρασί. Δεν φαίνεται το πρόσωπο του ανθρώπου που το προσφέρει, μόνο το χέρι και το βαθύ κόκκινο χρώμα του κρασιού μέσα στο κολονάτο ποτήρι. 

Να είναι Chianti από τις περιοχές της Πίζας ή τις πλαγιές του Αρέτσο; Θα μπορούσε βέβαια να είναι Brunello di Montalcino, πλούσιο σε αρώματα και τανικό κρασί ιδανικό για μακρά παλαίωση, ή Vino Nobile από το Μοντελπουτσιάνο, το κρασί της παπικής αυλής και της τοπικής αριστοκρατίας, απ’ όπου κληρονόμησε και τον χαρακτηρισμό «Nobile» στον τίτλο της Ονομασίας Προέλευσης. 

Μπορούμε να παίζουμε το παιχνίδι «βρες το κρασί στο ποτήρι» για αρκετή ώρα, στη Φλωρεντία βρισκόμαστε άλλωστε, άφθονες επιλογές έχουμε στον ευλογημένο οινικό τόπο, όμως η ωραία αυτή και πρόσφατη φωτογραφία δεν προσφέρεται για κουίζ, αλλά για ένα ταξίδι στο παρελθόν. 
Το 1630-33 επιδημία πανώλης ξέσπασε στις πόλεις και στα χωριά της Τοσκάνης. Οι άνθρωποι της εποχής έκαναν λίγο-πολύ ό,τι κάνουμε κι εμείς σήμερα: Social distancing και καραντίνα, συχνό πλύσιμο χεριών και αλλαγή ρούχων, καλό αερισμό σπιτιών, απολύμανση με ξίδι και σκόρδο καθώς τότε δεν είχαν μεγάλη ποικιλία απολυμαντικών. 

Οι Αρχές επίσης ακολούθησαν μεθόδους που ακολουθεί σήμερα η κυβέρνηση. Για να ανακοπεί η πορεία του θανάτου αποκλείστηκαν πόλεις και απαγορεύθηκαν οι μετακινήσεις των κατοίκων –στήθηκαν μέχρι και οδοφράγματα–, ενώ σφραγίστηκαν και οι εκκλησίες. 

Επρεπε να βρεθεί όμως και ένας τρόπος να πωλείται κρασί… ανέπαφα κι έτσι αξιοποιήθηκαν αυτά τα μικρά παράθυρα στους τοίχους των σπιτιών. Αρχικά χρησίμευαν για να πωλείται κρασί από τον παραγωγό στον καταναλωτή αδιαμεσολάβητα – μάλλον έτσι γλίτωναν και φόρους. 

Αξιοποιήθηκαν, ωστόσο, πολύ τον 16ο και τον 17ο αιώνα, σε περιόδους επιδημίας. Ο πελάτης παραλάμβανε το φλασκί με το κρασί από το παραθυράκι και πλήρωνε με κέρματα, τα οποία έριχνε μέσα σε ένα δοχείο γεμάτο ξίδι. Καθώς η Ιστορία διδάσκει, οι σημερινοί Φλωρεντίνοι επιστρέφουν στην παράδοσή τους και κάποια από τα περίπου 200 «παράθυρα κρασιού», που έχουν απομείνει στην πόλη, άνοιξαν και σερβίρουν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή