«Ολόκληρες οικογένειες στα νοσοκομεία»

«Ολόκληρες οικογένειες στα νοσοκομεία»

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη μεγάλη διασπορά του ιού ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες αλλά και στον τρόπο μετάδοσης αυτού που φαίνεται πλέον να εντοπίζεται δραματικά μέσα στις ίδιες τις οικογένειες αναφέρθηκε σε συνέντευξή της η κυρία Μίνα Γκάγκα, πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία».

«Είμαστε πιεσμένοι, δεν βλέπουμε τα κρούσματα να μειώνονται», ανέφερε η κυρία Γκάγκα μιλώντας στον ΣΚΑΪ και εξήγησε: 

«Υπάρχει πολύς κόσμος που βρίσκεται σε έκθεση που πάει στη δουλειά του ή που βγαίνει έξω. Καταγράφεται μεγάλη διαμόλυνση στις μικρές ηλικίες που είναι έξω. Εχουμε αρκετούς ανθρώπους και 20ρηδες και 30ρηδες και 40ρηδες στα νοσοκομεία από οποιοδήποτε επαγγελματικό χώρο από δουλειές γραφεία μέχρι δημοσιογράφους».

Η κυρία Γκάγκα ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν στα νοσοκομεία και ηλικιωμένοι κυρίως όμως πρόκειται για ανθρώπους που δεν είχαν προχωρήσει στον εμβολιασμό.

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά της στον ενδοοικογενειακό τρόπο μετάδοσης του ιού:

«Αρρωσταίνει κάποιος και μετά αρρωσταίνει ολόκληρη η οικογένεια. Έχουμε ολόκληρες οικογένειες στα νοσοκομεία», σημείωσε επί λέξει. 

Ερωτηθείσα για τις μεταλλάξεις, ανέφερε ότι οι πρόσφατα ανιχνευθείσες μεταδίδονται περισσότερο: «Τώρα το έχουμε σε μεγαλύτερη κλίμακα. Το βασικό είναι να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Τα μέτρα πρέπει να τα πάρουμε εμείς, γιατί εμείς αρρωσταίνουμε σε τελική ανάλυηση», σημείωσε.

Περιγράφοντας ιδιαίτερα τους νεότερους νοσηλευόμενους, η κυρία Γκάγκα εξήγησε επίσης ότι πολλοί εξ αυτών δεν είχαν καν υποκείμενα νοσήματα: «Εχουμε και εντελώς υγιείς, νέους ανθρώπους που έχουν διασωληνωθεί», ανέφερε τονίζοντας ότι οι μεγαλύτερες ηλικίες εμφανίζεται να είναι περισσότερο προσεκτικές διότι γνωρίζουν ότι είναι και πιο ευπαθείς.

Σταθερά πάνω από 2.000 τα κρούσματα

Το σταθερά βαρύ επιδημιολογικό φορτίο της χώρας πιστοποιούν και οι αριθμοί που δημοσιοποίησε χθες ο ΕΟΔΥμε τις νέες μολύνσεις να παραμένουν πάνω από το «ψυχολογικό όριο» των 2.000 κρουσμάτων.

Συγκεκριμένα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε για το Σάββατο 2.301 νέα κρούσματα. Στο ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 41 θάνατοι, φτάνοντας αθροιστικά τους 6.664 από την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα, ενώ σε 452 ανήλθαν οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ.

Η Αττική παραμένει στο «κόκκινο» με 1.153 νέες μολύνσεις, ενώ τα νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη ανέρχονται σε 247.

Συναγερμός για δύο νέες μεταλλάξεις

Την ίδια στιγμή εντείνεται η ανησυχία για δύο νέα στελέχη του κορωνοϊού, με κοινό παρονομαστή σε αμφότερα, χαρακτηριστικά που εντοπίζονται στο νοτιοαφρικανικό και στο βραζιλιάνικο στέλεχος του ιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, που επικαλείται το Open, η εν λόγω μετάλλαξη, δεν καθιστά το νέο στέλεχος πιο μεταδοτικό, ωστόσο υπάρχει η πιθανότητα να είναι λίγο πιο ανθεκτικό στα αντισώματα που αναπτύσσονται είτε μέσω του εμβολίου είτε μέσω της νόσησης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η ιχνηλάτηση των δύο κρουσμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή