Τι απαντά το Λονδίνο για το εμβόλιο της AstraZeneca

Τι απαντά το Λονδίνο για το εμβόλιο της AstraZeneca

1' 14" χρόνος ανάγνωσης

Ο βρετανικός οργανισμός φαρμάκων (MHRA) τοποθετήθηκε σήμερα στο θέμα που έχει προκύψει έπειτα από την απόφαση της Δανίας να αναστείλει προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, ύστερα από περιστατικό θρόμβωσης.

Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος του MHRA, Phil Bryan σημείωσε τα εξής:

  • Η ασφάλεια του εμβολίου είναι πρωταρχικής σημασίας και συνεχίζουμε να ελέγχουμε τα εμβόλια ώστε να διασφαλίσουμε ότι τα πλεονεκτήματα υπερτερούν πιθανών κινδύνων.
  • Δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι το περιστατικό της θρόμβωσης, στη Δανία, έχει προκληθεί από το εμβόλιο της AstraZeneca.
  • Η κίνηση των δανέζικων αρχών να αναστείλουν, προσωρινώς,  τη χρήση του εμβολίου είναι προληπτική καθ’ όσο διάστημα διερευνούν το περιστατικό.
  • Οι αιματικές θρομβώσεις μπορούν να συμβούν φυσιολογικά και δεν είναι ασυνήθεις. Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν μέχρι στιγμής διανεμηθεί 11 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου.
  • Οι αναφορές για τα περιστατικά θρομβώσεων δεν είναι μεγαλύτερες από τον αριθμό που συμβαίνει φυσιολογικά στον εμβολιασμένο πληθυσμό.
  • Η ασφάλεια του κοινού παραμένει προτεραιότητα. Εξακολουθούμε να εξετάζουμε το θέμα, όμως τα διαθέσιμα στοιχεία δεν επιβεβαιώνουν ότι το εμβόλιο είναι η αιτία.
  • Οι πολίτες πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν τα εμβόλιά τους όταν έρχεται η σειρά τους.

Νωρίτερα, καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), ο οποίος σε ανακοίνωσή του σημείωσε πως τίποτε δεν παραπέμπει μέχρι σήμερα σε κίνδυνο εμφάνισης αιματικών θρόμβων στα άτομα που έχουν εμβολιασθεί κατά της Covid-19.

«Τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των θρομβοεμβολικών επεισοδίων μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων δεν είναι υψηλότερος αυτού που έχει παρατηρηθεί στον γενικό πληθυσμό», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής.