ΕΜΒΟΛΙΟ COVID-19

ΕΜΑ για AstraZeneca: Τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων – Έκτακτη συνεδρίαση την Πέμπτη

ΕΜΑ για AstraZeneca: Τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων – Έκτακτη συνεδρίαση την Πέμπτη

Τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca για την πρόληψη της COVID-19 υπερτερούν των κινδύνων παρενεργειών, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), τονίζοντας πως συνεχίζει την έρευνά του.

Όπως σημειώνει ο Οργανισμός, περιπτώσεις θρομβώσεων έχουν καταγραφεί σε πολύ μικρό αριθμό ατόμων που έλαβαν το εμβόλιο. Προσθέτει δε ότι πολλές χιλιάδες άνθρωποι αναπτύσσουν θρομβώσεις ετησίως στην Ε.Ε. για διαφορετικούς λόγους.

Κατά τον ΕΜΑ, ο αριθμός των επεισοδίων θρομβώσεων σε εμβολιασμένα άτομα φαίνεται να μην είναι υψηλότερος από αυτόν που παρατηρείται στον γενικό πληθυσμό.

Ο ΕΜΑ τονίζει ότι θα γίνει προσεκτική ανάλυση όλων των δεδομένων.

Η επιτροπή ασφάλειας του EMA (PRAC) θα επανεξετάσει περαιτέρω τα δεδομένα την Τρίτη, ενώ συνεκλήθη έκτακτη συνεδρίαση την Πέμπτη 18 Μαρτίου, προκειμένου να υπάρξει κάποιο συμπέρασμα επί των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν και για τυχόν περαιτέρω ενέργειες που ενδέχεται να χρειαστούν.

Διαβάστε ακόμη: Εμβόλιο AstraZeneca: Η Ελλάδα αναμένει τις αποφάσεις του ΕΜΑ

Αναστολή χορήγησης σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία

Νωρίτερα, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία ανακοίνωσαν πως αναστέλλουν τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού, για προληπτικούς λόγους και εν αναμονή αξιολόγησης από τη ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΜΑ).

Tην προηγούμενη εβδομάδα η Δανία ανέστειλε προσωρινά για προληπτικούς λόγους και μέχρι νεωτέρας τη χρήση του εμβολίου κατά της Covid-19, που παρασκευάζεται από την AstraZeneca, έπειτα από κρούσματα θρόμβωσης μεταξύ εμβολιασθέντων. Το παράδειγμά της ακολούθησαν και άλλες χώρες, όπως η Νορβηγία, η Ολλανδία και η Ισλανδία.

Ωστόσο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) επέμεινε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το εμβόλιο αυτό, σημειώνοντας ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι προκάλεσε αυτούς τους θρόμβους.

Από την πλευρά της η AstraZeneca Plc ανακοίνωσε την Κυριακή ότι πραγματοποίησε έλεγχο σε ανθρώπους που έχουν εμβολιασθεί με το εμβόλιό της κατά της Covid-19, ο οποίος έδειξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων.

Διαβάστε ακόμη: Ηλ. Μόσιαλος: AstraZeneca και θρομβώσεις – Καμία ανησυχία

«Καθησυχαστικά στοιχεία»

Στο μεταξύ, ο διευθυντής του Oxford Vaccine Group διαβεβαίωσε ότι το εμβόλιο κατά της Covid-19, το οποίο ανέπτυξε η σουηδο-βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είναι ασφαλές.

Υπάρχουν «πολύ καθησυχαστικά στοιχεία ότι δεν καταγράφεται αύξηση του φαινομένου δημιουργίας θρόμβων στο αίμα εδώ στη Βρετανία, όπου έχουν χορηγηθεί οι περισσότερες δόσεις στην Ευρώπη έως σήμερα», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Άντριου Πόλαρντ.

ΠΟΥ: Εξετάζονται οι αναφορές για το εμβόλιο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε από την πλευρά του ότι η συμβουλευτική επιτροπή του εξετάζει τις πληροφορίες που σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της COVID-19, όμως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οποιοδήποτε περιστατικό υγείας προκλήθηκε από το εμβόλιο.

Απαντώντας στο Reuters, ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΟΥ Κρίστιαν Λιντμάιερ δήλωσε: «Μόλις ο ΠΟΥ κατανοήσει πλήρως αυτά τα περιστατικά, τα ευρήματα και οποιεσδήποτε πιθανές αλλαγές στις νυν συστάσεις θα επικοινωνηθούν αμέσως στο κοινό».

«Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι τα περιστατικά προκαλούνται από το εμβόλιο και είναι σημαντικό οι εκστρατείες εμβολιασμού να συνεχιστούν προκειμένου να μπορέσουμε να σώσουμε ζωές και να περιορίσουμε τη σοβαρή νόσο που προκαλεί ο ιός», συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από ΕΜΑ, Reuters