Οξφόρδη: Τα υπάρχοντα εμβόλια ενδέχεται να προστατεύουν από το βραζιλιάνικο στέλεχος

Οξφόρδη: Τα υπάρχοντα εμβόλια ενδέχεται να προστατεύουν από το βραζιλιάνικο στέλεχος

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια ενδέχεται να προστατεύουν από το βραζιλιάνικο παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η οποία υπογραμμίζει ότι το νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος είναι αυτό που προκαλεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο στους παρασκευαστές εμβολίων.

Διαβάστε ακόμη: Εμβόλιο AstraZeneca: Σκέψεις και διλήμματα πριν το ραντεβού

Τα παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού με συγκεκριμένες μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη – ακίδα προκαλούν ανησυχία στους επιστήμονες ότι ενδέχεται να μειώνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων καθώς και των αντισωμάτων που αναπτύσσουν όσοι μολύνονται από κορωνοϊό.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δείγματα αίματος από ανθρώπους που απέκτησαν αντισώματα στον κορωνοϊό αφού ανέρρωσαν από Covid, αλλά και άλλων που εμβολιάστηκαν με τα εμβόλια της AstraZeneca και της Pfizer/BioNTech τα οποία χορηγούνται στη Βρετανία.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι το επίπεδο της εξουδετέρωσης του κορωνοϊού από τα αντισώματα που δημιουργήθηκαν σε όσους εμβολιάστηκαν κατά της Covid σχεδόν υποτριπλασιάστηκε απέναντι στο βραζιλιάνικο παραλλαγμένο στέλεχος (γνωστό ως Ρ1), όσο μειώνεται δηλαδή και απέναντι στο βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος.

«Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι τα αντισώματα που έχουν παραχθεί φυσικά και αυτά που δημιουργήθηκαν μετά τον εμβολιασμό εξακολουθούν να εξουδετερώνουν αυτά τα παραλλαγμένα στελέχη, αλλά σε μικρότερο ποσοστό», αναφέρεται στην έρευνα.

Το παραλλαγμένο στέλεχος που πρωτοεντοπίστηκε στη Νότια Αφρική προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη μείωση του επιπέδου εξουδετέρωσης του κορωνοϊού, κατά εννέα φορές σε όσους είχαν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca και κατά 7,6 φορές σε όσους είχαν λάβει αυτό της Pfizer/BioNTech.

Oι συντάκτες της έρευνας ανέφεραν ότι η ανάπτυξη εμβολίων κατά του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου στελέχους, γνωστού ως Β.1.351, θα πρέπει να είναι «η βασικότερη προτεραιότητα για τους παραγωγούς εμβολίων παγκοσμίως».

Η έρευνα αυτή δεν έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους. 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή