Αλληλοκατηγορίες ΗΠΑ-Κίνας στις διμερείς συνομιλίες στην Αλάσκα

Αλληλοκατηγορίες ΗΠΑ-Κίνας στις διμερείς συνομιλίες στην Αλάσκα

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πολύ τεταμένο κλίμα άνοιξαν οι σινοαμερικανικές συνομιλίες στην Αλάσκα την Πέμπτη, με εκατέρωθεν κατηγορίες από τις ανοικτές κιόλας δηλώσεις των εκπροσώπων των δύο πλευρών σε μια ασυνήθιστη σκηνή μπροστά στους δημοσιογράφους.

Η έναρξη των διήμερων συνομιλιών μεταξύ του νέου Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και του κορυφαίου Κινέζου διπλωμάτη Γιανγκ Τζιετσί κάθε άλλο παρά διπλωματική φάνηκε, με ανταλλαγή βολών για το ποιόν της καθεμιάς.

Ο κ. Μπλίνκεν είπε εξ αρχής ότι «θα συζητήσουμε τις βαθιές μας ανησυχίες για τις πράξεις της Κίνας, περιλαμβανομένων των Σιντζιάνγκ, Χονγκ Κονγκ, Ταϊβάν, κυβερνοεπιθέσεων κατά των ΗΠΑ, οικονομική πίεση στους συμμάχους μας κλπ.».

Ο Αμερικανός διπλωμάτης πρόσθεσε ότι «καθεμιά από τις παραπάνω πράξεις απειλεί την τάξη που βασίζεται σε κανόνες και διατηρεί την παγκόσμια σταθερότητα».

Από την κινεζική πλευρά, ο κ. Γιανγκ, του οποίου ο τίτλος είναι Διευθυντής του Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, αντέτεινε σε μια 15λεπτη δημόσια τοποθέτησή του προ του κ. Μπλίνκεν πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν τη στρατιωτική τους ισχύ και την οικονομική τους ηγεμονία για να επιβάλουν πολιτικές μακρόθεν και να καταπιέσουν άλλες χώρες».

Διαβάστε επίσης:
Άτρωτος στον κορωνοϊό ο Κινεζικός Δράκος
Η Κίνα ετοιμάζει πενταετές σχέδιο απεξάρτησης από τη Δύση

Ο κ. Γιανγκ, που έχει χρηματίσει στο παρελθόν και υπουργός Εξωτερικών και πρέσβης της Κίνας στην Ουάσιγκτον έχοντας πολύ καλή γνώση των αμερικανικών πραγμάτων, πρόσθεσε ότι «η αμερικανική πλευρά δεν ήταν καν σε θέση να δηλώνει τέτοια πράγμα ούτε 20 ή 30 χρόνια πριν, διότι δεν είναι τρόπος αυτός για να απευθύνεται στον κινεζικό λαό».

Ενδεικτικές του ψυχρού κλίματος που επικρατεί στις συνομιλίες στην Αλάσκα και κάνει τον καιρό εκεί να μοιάζει… εξωτικά θερμός συγκριτικά, είναι το ανώνυμο σχόλιο Αμερικανού αξιωματούχου που ανέφερε ότι «η κινεζική επιτροπή μοιάζει να έχει προσέλθει μόνο για να δώσει παράσταση».

Αντιστοίχως η κινεζική πλευρά διοχέτευσε σχόλια ότι «δεν είναι τρόπος αυτός για να φέρονται σε φιλοξενούμενούς τους οι Αμερικανοί», με τον κ. Γιανγκ να δηλώνει απειλητικά σύμφωνα με την εφημερίδα China Daily ότι «η Ιστορία θα αποδείξει πως κάθε προσπάθεια καταπίεσης και περιορισμού της Κίνας θα αποβεί τελικά καταστροφική για όποιον την επιχειρήσει».

Πηγή: The Guardian, China Daily

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή