ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανός υπουργός Υγείας: Δεν επαρκούν τα εμβόλια στην Ευρώπη για να σταματήσουμε το τρίτο κύμα

Γερμανός υπουργός Υγείας: Δεν επαρκούν τα εμβόλια στην Ευρώπη για να σταματήσουμε το τρίτο κύμα

Ο αριθμός των μολύνσεων από το νέο κορωνοϊό αυξάνεται εκθετικά στη Γερμανία, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ (RKI) Λαρς Σάαντε, ενώ ο υπουργός Υγείας ματαίωσε τις ελπίδες για περαιτέρω άρση των περιορισμών.

Ο Λαρς Σάαντε κάλεσε τους πολίτες να μην ταξιδέψουν κατά την πασχαλινή περίοδο ώστε να συγκρατηθεί η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων.

Υπάρχει κίνδυνος η Γερμανία να βρεθεί το Πάσχα σε παρόμοια κατάσταση με αυτή στην οποία βρισκόταν τα Χριστούγεννα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του RKI.

«Είναι απολύτως πιθανό να έχουμε το Πάσχα μια κατάσταση παρόμοια με αυτή που γνωρίσαμε πριν από τα Χριστούγεννα, με έναν πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων, πολλές σοβαρές περιπτώσεις και θανάτους, και με τα νοσοκομεία να έχουν ξεπεράσει τις δυνατότητές τους», προειδοποίησε σε συνέντευξη Τύπου ο Λαρς Σάαντε.

Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν δήλωσε σήμερα από την πλευρά του πως η αύξηση των μολύνσεων μπορεί να σημάνει την εκ νέου επιβολή περιορισμών για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού.

Διαβάστε επίσης:
AstraZeneca: Επανεκκινούν και στη Γερμανία οι εμβολιασμοί
• Η Ε.Ε., η Γερμανία και η αμφισβήτηση ενός εμβολίου

«Ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων μπορεί να σημάνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε περαιτέρω βήματα ανοίγματος τις επόμενες εβδομάδες. Αντιθέτως μπορεί να κάνουμε ακόμη και βήματα προς τα πίσω», δήλωσε ο Σπαν κατά την εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου.

Προειδοποίησε επίσης ότι τα εμβόλια που υπάρχουν στην Ευρώπη δεν επαρκούν για να σταματήσουν από μόνα τους το τρίτο κύμα. 

Σε ερώτηση σχετικά με τη δυνατότητα των πολιτών να επιλέξουν ποιο εμβόλιο θα κάνουν, απάντησε ότι θα πρέπει να είναι στην κρίση του εκάστοτε γιατρού να αποφασίσει ποιο εμβόλιο είναι το κατάλληλο για τον κάθε ασθενή. 

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στο εμβόλιο Sputnik V, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να υπογραφούν συμβόλαια με τη Ρωσία αλλά χρειάζονται απαντήσεις για τις ακριβείς ποσότητες και πότε αυτές θα είναι διαθέσιμες.

Πηγή: REUTERS