Τουρκία: Τείνει χείρα βοηθείας στην Αίγυπτο για το «μποτιλιάρισμα» του Σουέζ

Τουρκία: Τείνει χείρα βοηθείας στην Αίγυπτο για το «μποτιλιάρισμα» του Σουέζ

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία μπορεί να στείλει το ειδικό ρυμουλκό «Nene Hatun» για να βοηθήσει ώστε να ανοίξει και πάλι η Διώρυγα του Σουέζ, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών της χώρας, Αντίλ Καραϊσμαΐλογλου, καθώς η Άγκυρα επιδιώκει προσφάτως να επανορθώσει τις τεταμένες σχέσεις της με την Αίγυπτο έπειτα από χρόνια εχθρότητας.

Η διέλευση μέσω ενός από τους πιο πολυσύχναστους θαλάσσιους διαύλους στον κόσμο έχει αποκλειστεί από το 400 μέτρων πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «Ever Given». Οι προσπάθειες να αποκολληθεί μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες εν μέσω κακοκαιρίας.

Τουρκία: Τείνει χείρα βοηθείας στην Αίγυπτο για το «μποτιλιάρισμα» του Σουέζ-1
To «Nene Hatun» (φωτ. Marinetraffic)

«Διαβιβάσαμε την προσφορά μας για βοήθεια στους Αιγύπτιους αδελφούς μας και, αν έρθει θετική απάντηση από εκείνους, το πλοίο μας “Nene Hatun” είναι μεταξύ των λίγων στον κόσμο που μπορούν να φέρουν εις πέρας εργασία τέτοιας φύσης», δήλωσε ο Καραϊσμαΐλογλου στο δίκτυο NTV και πρόσθεσε πως η Άγκυρα δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση, αλλά είναι έτοιμη να δράσει.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Τουρκία δήλωσε ότι επανέλαβε τις επαφές με την Αίγυπτο, με το Κάιρο -ωστόσο- να διαψεύδει οποιαδήποτε συμφωνία. Οι σχέσεις έχουν ψυχρανθεί αφότου ο στρατός της Αιγύπτου ανέτρεψε τον προερχόμενο από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους πρόεδρο, Μοχάμεντ Μόρσι, που είχε στενές σχέσεις με τον Ερντογάν, το 2013.

Την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία ζήτησε από τα αντιπολιτευόμενα αιγυπτιακά τηλεοπτικά δίκτυα, που λειτουργούν στο έδαφός της, να μετριάσουν τις επικρίσεις για το Κάιρο, στο πρώτο συγκεκριμένο βήμα της Άγκυρας προκειμένου να μειωθούν οι εντάσεις.

Με πληροφορίες από AΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή