ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

E.E. για AstraZeneca: Στην Ευρώπη τα εμβόλια μέχρι να τηρηθούν οι δεσμεύσεις

E.E. για AstraZeneca: Στην Ευρώπη τα εμβόλια μέχρι να τηρηθούν οι δεσμεύσεις

Οι Βρυξέλλες θα διασφαλίσουν ότι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού που παρασκευάζονται από την AstraZeneca εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα παραμείνουν στην Ευρώπη έως ότου η εταιρεία εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, δήλωσε ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν.

Ο επίτροπος σημείωσε ότι η Ε.Ε. είχε «πρόβλημα» με την AstraZeneca, η οποία έπρεπε να μειώσει δραστικά τις παραδόσεις εμβολίων λόγω διακοπών της παραγωγής.

Όπως πρόσθεσε, η κατάσταση είναι καλή σε ό,τι αφορά τους άλλους προμηθευτές.

«Έχουμε τα εργαλεία και θα διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνουν στην Ευρώπη (σ.σ. οι δόσεις εμβολίων) έως ότου η εταιρεία επιστρέψει στις δεσμεύσεις της», συμπλήρωσε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση την Τετάρτη ενίσχυσε την εποπτεία των εξαγωγών.

Στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες υποστήριξαν καταρχήν τον αυστηρότερο έλεγχο των εξαγωγών εμβολίων. Ωστόσο, σε δήλωση μετά τη Σύνοδο η Ε.Ε. στάθηκε στη σημασία των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού που απαιτούνται για την παραγωγή εμβολίων.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν επεσήμανε ότι η AstraZeneca πρέπει να «καλύψει» τις παραδόσεις στην Ε.Ε. προτού εξάγει δόσεις του εμβολίου σε άλλες περιοχές.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι αυτό σηματοδοτεί για την Ε.Ε. «το τέλος της αφέλειας».

Η Ε.Ε. αναμένει να λάβει περίπου 30 εκατομμύρια δόσεις από την AstraZeneca έως τα τέλη Μαρτίου, λιγότερο από το ένα τρίτο των αρχικών δεσμεύσεων της εταιρείας.

«Η Ευρώπη θα γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή εμβολίων»

Η Ευρώπη αναμένεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή εμβολίων κατά του κορωνοϊού, καθώς 52 εργοστάσια σε όλη την ήπειρο θα συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή, δήλωσε στο μεταξύ ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν.

Υπογράμμισε επίσης πως η Ευρώπη αναμένεται να έχει εμβολιάσει το καλοκαίρι, πιθανόν γύρω στα μέσα Ιουλίου, αρκετούς ανθρώπους για να επιτευχθεί ένα επίπεδο «συλλογικής ανοσίας».

Διαβάστε επίσης: 
• Κλινικές δοκιμές του εμβολίου ΑstraZeneca σε μορφή ρινικού σπρέι
• Εμβόλιο AstraZeneca: Ο EMA συγκαλεί ομάδα ειδικών στις 29 Μαρτίου

Μέχρι το τέλος της χρονιάς η Ευρώπη αναμένεται ότι θα έχει την ικανότητα να παράγει από δύο έως τρία δισεκατομμύρια δόσεις, δήλωσε ο επίτροπος από το εργοστάσιο στη Βαρκελώνη της φαρμακευτικής εταιρείας Reig Jofre, η οποία θα παράγει το εμβόλιο της Johnson & Johnson εναντίον του κορωνοϊού κατά το δεύτερο φετινό τρίμηνο.

Γαλλία για εμβόλια: «Προπαγάνδα» από Ρωσία και Κίνα, «εκβιάζει» η Βρετανία

Σφοδρά πυρά προς αρκετές κατευθύνσεις εξαπέλυσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, σχετικά με τον «πόλεμο» των εμβολίων, στρεφόμενος κατά της Μόσχας και του Πεκίνου, αλλά και του Λονδίνου.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, αναφερόμενος στη Βρετανία, κατηγόρησε το Λονδίνο για εκβιασμό στις αποστολές του εμβολίου της AstraZeneca, διότι αντιμετωπίζει πρόβλημα αποθήκευσης για την χορήγηση των δεύτερων δόσεων στα άτομα που έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου.

Στρεφόμενος κατά της Ρωσίας, ο ίδιος υποστήριξε πως «με τον τρόπο που χρησιμοποιείται το εμβόλιο Sputnik-V, είναι μάλλον εργαλείο προπαγάνδας και επιθετικής διπλωματίας παρά μέσο αλληλεγγύης και υγειονομικής βοήθειας».

Με πληροφορίες από Reuters, BBC