Κινεζική διπλωματία «χωρίς γάντια» στο Twitter

Κινεζική διπλωματία «χωρίς γάντια» στο Twitter

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Οι εποχές που η ερμηνεία των αποχρώσεων της κινεζικής διπλωματικής γλώσσας απασχολούσε στρατιές σινολόγων έχουν παρέλθει. Οι εκπρόσωποι του κινεζικού κράτους πλέον εξαπολύουν μέσω Τwitter και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης σφοδρές επιθέσεις εναντίον άλλων χωρών, οξύνοντας τους τόνους των αντιπαραθέσεων με εντελώς ασυνήθιστο τρόπο.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα, η επίθεση του προξένου της Κίνας στο Ρίο ντε Τζανέιρο, Λι Γιανγκ, εναντίον του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό. «Νεαρέ, το μεγαλύτερο επίτευγμά σου είναι ότι κατέστρεψες τις φιλικές σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και στον Καναδά» έγραψε ο Λι στο Twitter. «Εκανες τον Καναδά σκυλάκι των ΗΠΑ, σπάταλε».

Την προηγούμενη ημέρα, η Κίνα είχε επιβάλει κυρώσεις σε δύο Αμερικανούς αξιωματούχους που ασχολούνται με τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων καθώς και σε έναν Καναδό βουλευτή.

Προ ολίγων εβδομάδων, ακόμη σφοδρότερη διαμάχη είχε ξεσπάσει ανάμεσα στην Κίνα και στην Αυστραλία, καθώς το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών είχε διακινήσει μέσω Twitter κολάζ που απεικόνιζε Αυστραλό στρατιώτη να κρατάει μαχαίρι στον λαιμό παιδιού στο Αφγανιστάν, σε μια αναφορά στην έκθεση για τις φρικαλεότητες Αυστραλών στρατιωτών στη χώρα.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον είχε αντιδράσει άμεσα, κάνοντας λόγο για εξωφρενική ενέργεια, ενώ το κινεζικό υπουργείο είχε απαντήσει ότι επρόκειτο για καρικατούρα όπως αυτές που η Δύση υπερασπίζεται. 

Διαβάστε επίσης:
Μπλοκ της Κίνας με Ρωσία, Ιράν και Βόρεια Κορέα

Είναι εμφανές ότι η Κίνα επιχειρεί να εξουδετερώνει τις επικρίσεις για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα περιγράφοντας τα προβλήματα των χωρών της Δύσης, όπως έκανε την προηγούμενη εβδομάδα με τη δημοσίευση έκθεσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις ΗΠΑ. Ο τίτλος της έκθεσης ήταν «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», σε μια αναφορά στην αστυνομική βία κατά των μαύρων. 

Η νέα κινεζική προσέγγιση ξεκίνησε επί Ντόναλντ Τραμπ. «Ο κ. πρόεδρος έχει δίκιο. Κάποιοι άνθρωποι χρειάζονται ενέσεις ή τουλάχιστον γαργάρες με απολυμαντικό.

Ετσι θα μιλούν χωρίς να διαδίδουν ιό, ψέματα και μίσος» είχε γράψει πέρυσι στο Twitter ο εκπρόσωπος Τύπου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας. Την εποχή εκείνη είχε ήδη παρατηρηθεί τριπλασιασμός των επίσημων κινεζικών λογαριασμών στο Twitter και ασυνήθιστη κινητικότητα. Οπως έδειξε η συνέχεια, ήταν μόνο η αρχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή