Μόσχα: «Λύπη» για την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών από την Ιταλία

Μόσχα: «Λύπη» για την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών από την Ιταλία

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις συνθήκες υπό τις οποίες ελήφθη η απόφαση από τις ιταλικές αρχές για την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών, για εμπλοκή τους σε υπόθεση κατασκοπείας, ανακοίνωσε πως μελετάει η Μόσχα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, η απάντηση θα έρθεί μετά την «ανάγνωση» των λόγων της απέλασης, ενώ νωρίτερα το Κρεμλίνο εξέφρασε την ελπίδα ότι η σύλληψη του Ρώσου στρατιωτικού ακολούθου δεν θα επηρεάσει τις θετικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

«Εκφράζουμε την λύπη μας σε σχέση με την απέλαση από την Ρώμη των δύο υπαλλήλων της ρωσικής πρεσβείας. Αποσαφηνίζουμε τις συνθήκες υπό τις οποίες ελήφθη η εν λόγω απόφαση. Τα πιθανά βήματα μας σε σχέση με την ενέργεια αυτή, η οποία δεν ανταποκρίνεται στο επίπεδο των διμερών σχέσεων, θα τα κοινοποιήσουμε επιπροσθέτως».

Το Κρεμλίνο νωρίτερα είχε δηλώσει δια στόματος του εκπρόσωπου του Ντμίτρι Πεσκόφ ότι δεν διαθέτει «αυτή τη στιγμή λεπτομέρειες για τους λόγους και τις συνθήκες της σύλληψης» συνεργάτη του στρατιωτικού ακολούθου της ρωσικής πρεσβείας, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι «ο αρκετά θετικός και εποικοδομητικός χαρακτήρας των ρώσο-ιταλικών σχέσεων θα συνεχισθεί και θα διατηρηθεί».

Από την πλευρά του, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο είχε ανακοινώσει ότι η Ιταλία απελαύνει δύο διπλωματικούς υπαλλήλους της ρωσικής πρεσβείας που ενέχονται σε παράνομες δραστηριότητες. Ο Ντι Μάιο δήλωσε ότι έκανε διάβημα διαμαρτυρίας στο Ρώσο πρέσβη στην Ρώμη Σεργκέι Ράζοφ, ο οποίος εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών και τον ενημέρωσε για την «άμεση απέλαση των δύο Ρώσων αξιωματούχων που εμπλέκονται σε μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση».

Σύμφωνα με το Radio Liberty, το οποίο επικαλείται την εφημερίδα la Repubblica, είναι το πρώτο περιστατικό απέλασης Ρώσων διπλωματών μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, το 1989. Τότε οι δύο συλληφθέντες ήταν πράκτορες της KGB, ένας της βουλγάρικης υπηρεσίας κατασκοπείας και ο άλλος Ιταλός πρώην καραμπινιέρος. Και οι δύο τους κατάφεραν να διαφύγουν στην Σόφια.

Πριν από δύο εβδομάδες, στα μέσα Μαρτίου στην Σόφια συνελήφθησαν Βούλγαροι αξιωματικοί του Γενικού Επιτελείου ως ύποπτοι για διενέργεια κατασκοπείας για λογαριασμό της Ρωσίας, ενώ απελάθηκαν δύο Ρώσοι διπλωμάτες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, TASS, Reuters, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή