ΠΟΥ: Προς συμπληρωματική έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού
ΠΑΝΔΗΜΙΑ

ΠΟΥ: Προς συμπληρωματική έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού

1' 3" χρόνος ανάγνωσης

Εμπειρογνώμονες που εξετάζουν την προέλευση του νέου κορωνοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα, πρόκειται να συμπληρώσουν μια αρχική έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα, αλλά οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Όπως ανέφερε ο ίδιος σε μια διαδικτυακή ενημέρωση, «θα υπάρξουν συμπληρωματικές αξιολογήσεις, αυτό αναμένουμε», ενώ σημείωσε ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό.

Όταν η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Τρίτη, ο επικεφαλής του ΠΟΥ κατήγγειλε πως οι εμπειρογνώμονες που ταξίδεψαν στην Κίνα για να ερευνήσουν την προέλευση του νέου κορωνοϊού δεν είχαν πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα

Ζήτησε, μάλιστα, επιπλέον έρευνες για την θεωρία σύμφωνα με την οποία ο κορωνοϊός ενδέχεται να διέφυγε από το εργαστήριο Ιολογίας της Γουχάν, το οποίο διαχειρίζεται και μελετά τους κορωνοϊούς και βρίσκεται στην πόλη που αποτελεί και το επίκεντρο του ξεσπάσματος της Covid.

Στην έκθεσή της, που συντάχθηκε από κοινού με Κινέζους επιστήμονες, η ομάδα του ΠΟΥ η οποία ερεύνησε για τέσσερις εβδομάδες στη Γουχάν και στη γύρω περιοχή, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, αναφέρει ότι ο ιός πιθανότατα μεταδόθηκε από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους μέσω κάποιου άλλου ζώου, ενός ενδιάμεσου ξενιστή. Η πιθανότητα να διέρρευσε από κάποιο εργαστήριο κρίνεται «εξαιρετικά απίθανη».

Με πληροφορίες από Reuters