ΚΟΣΜΟΣ

Η ώρα της αλήθειας για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν

Η ώρα της αλήθειας για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν

Η ώρα της αλήθειας είναι εδώ, σε μια αίθουσα συνεδριάσεων στη Βιέννη, όπου τα μέρη της πυρηνικής συμφωνίας (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Κίνα) και το Ιράν θα συζητήσουν για τα επόμενα βήματα, αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNN, ενόψει των συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Αμερικανοί αξιωματούχοι θα βρίσκονται στη Βιέννη, αν και δεν θα συναντηθούν απευθείας με τους Ιρανούς ομολόγους τους. Όπως αναφέρει ο αναλυτής διεθνούς ασφάλειας του αμερικανικού δικτύου, Νικ Πάτον Ουόλς, σχεδόν κάθε μέλος του «πυρήνα εθνικής ασφάλειας» που έχει σχηματίσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εργάζεται για την υλοποίηση της συμφωνίας του 2015 για το Ιράν. Ακόμα και ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς μπορεί να τοποθετήθηκε στη θέση του, λόγω του πόσο καλά γνώριζε τη διαπραγμάτευση με το Ιράν, σημειώνεται στο δημοσίευμα και προστίθεται πως από όλες τις προκλήσεις της εξωτερικής πολιτικής που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, μετά τη «διακοπή στην κανονικότητα» από την κυβέρνηση Τραμπ, είναι η κρίση με την ευκολότερη λύση.

Από πλευράς Τεχεράνης, αυτή είναι και η τελευταία πραγματική ευκαιρία να καταθέσει την πρότασή της για καλύτερες σχέσεις με τον δυτικό κόσμο. Όπως τονίζει ο αναλυτής, είναι αλήθεια ότι το Ιράν έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει τις κυρώσεις ή τουλάχιστον να βρίσκει έναν τρόπο να ζει με αυτές. Η Κίνα φέρεται να έχει αποδεχθεί με χαρά να αγοράσει το πετρέλαιο του Ιράν που δεν αγοράζει ο υπόλοιπος κόσμος, λαμβάνοντας έως και ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως τον Μάρτιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις για «δεξαμενόπλοια – φαντάσματα» με κρυφά φορτία. Η Κίνα υπέγραψε πρόσφατα μια σημαντική εμπορική συμφωνία με το Ιράν και έχει επικρίνει την αμερικανική πολιτική απέναντί ​​του. Αλλά λίγοι μπορούν να προσποιηθούν ότι η ζημιά που προκλήθηκε από την οικονομική πίεση των ΗΠΑ δεν θα ήταν καλύτερα να σταματήσει.

Οι μετριοπαθείς του Ιράν, όπως τονίζει ο αναλυτής, είναι αντιμέτωποι εξάλλου με ένα κοινοβούλιο με πιο σκληρή γραμμή, ενώ οι προεδρικές εκλογές εντός μηνών θα μπορούσαν να επιβάλουν μια πιο σκληρή προσέγγιση εναντίον της Δύσης σε όλη την κυβέρνηση. Η υπόσχεση του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (JCPOA) –όπως είναι τεχνικά γνωστή η πυρηνική συμφωνία– πρέπει να εξεταστεί ξανά και γρήγορα, προκειμένου να αυξηθεί η εκλογική συμμετοχή.

→ Διαβάστε ακόμη: Ιράν προς ΗΠΑ: Άρση κυρώσεων για να τερματιστεί ο εμπλουτισμός ουρανίου

Και οι δύο πλευρές κάνουν ό, τι μπορούν για να προετοιμάσουν το έδαφος –ή να θέσουν εμπόδια– για τη Βιέννη. Η κυβέρνηση Μπάιντεν εμφανίστηκε ήρεμη και σχετικά αδιάφορη για τις κραυγές του Ιράν και τις δηλώσεις περί περαιτέρω πυρηνικής δραστηριότητας. Ο κ. Μπάιντεν ανέλαβε γρήγορη στρατιωτική δράση μόνο όταν χάθηκαν και απειλήθηκαν οι στρατιωτικές ζωές Αμερικανών στο Ιράκ, βομβαρδίζοντας την πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από το Ιράν. Αλλά στη συνέχεια άρχισε γρήγορα να τους αποκαλεί «Σιιτική πολιτοφυλακή», σαν να δίνει την επιλογή σε όλους να απομακρυνθούν από τη φωτιά. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης δηλώσει την επιθυμία να φέρουν πίσω μέρος του στρατού του Τραμπ που προστατεύει τη Σαουδική Αραβία. Αυτό θα μπορούσε να ηρεμήσει ορισμένους αξιωματούχους στην Τεχεράνη.

Οι Ιρανοί έχουν βαδίσει επιδέξια πάνω στη γραμμή, ανάμεσα στις ενέργειες εμπλουτισμού του ουρανίου που μπορεί να τρομοκρατήσουν κάποιον ή, από την άλλη, που ενδέχεται να ερμηνευτούν ως συμβολικές και αναστρέψιμες. Ο εμπλουτισμός του ουρανίου σε βαθμό 20% – όπως έχουν κάνει – χτυπά καμπανάκια συναγερμού, διότι είναι ένα βήμα πιο κοντά στο 90% που απαιτείται για μια βόμβα. Ωστόσο, ορισμένες εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι ακόμη και αν το 20% έφτανε έως και το 90% κατά τη διάρκεια μιας νύχτας, δεν θα ήταν αρκετό παρά μόνο για λίγες βόμβες. Αυτό πιθανότατα δεν αξίζει το ρίσκο μιας πιθανής επίθεσης από Ισραήλ και ΗΠΑ. Ωστόσο, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, οι Ιρανοί έχουν δημιουργήσει πολλά πράγματα που μπορούν να προσφέρουν πρώτοι στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, σε αντάλλαγμα για την πρώτη χαλάρωση των αμερικανικών κυρώσεων.

Στις διαπραγματεύσεις, σημειώνεται στην ανάλυση, συμμετέχουν από αμφότερες τις πλευρές σοβαροί άνθρωποι και η κοινή συνισταμένη είναι ότι το Ιράν θα προτιμούσε ελάφρυνση των κυρώσεων παρά την κατοχή μιας βόμβας, καθώς και ότι οι ΗΠΑ θα προτιμούσαν ένα πλουσιότερο Ιράν από ένα πυρηνικό Ιράν. Επίσης, τόσο το Ιράν όσο και οι ΗΠΑ δεν θέλουν έναν πόλεμο αυτή τη στιγμή.

→ Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Πρώτες κυρώσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν κατά Ιρανών αξιωματούχων

Ό,τι και να προέλθει από τη συνάντηση της Βιέννης, ακολούθησε μήνες θορύβου. Πηγή από τη Δύση κοντά στις συνομιλίες, την οποία επικαλείται το CNN, είπε ότι υπάρχει μια πιθανότητα «8 στα 10» να ακολουθήσουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

Η συνάντηση της Βιέννης ενδέχεται να μην οδηγήσει σε ανανέωση της πυρηνικής συμφωνίας αυτήν την εβδομάδα, καταλήγει το δημοσίευμα. Μπορεί να μην οδηγήσει στην ευρύτερη συμφωνία «JCPOA Plus» που θέλει ο Μπάιντεν. Μπορεί να μην σώσει την οικονομία του Ιράν πριν από τις προεδρικές εκλογές. Ωστόσο, είναι ο μόνος πραγματικός δρόμος προς τα εμπρός.

Πηγή: CNN