Το Ιράν ξεκινά εμπλουτισμό ουρανίου στο 60%

Το Ιράν ξεκινά εμπλουτισμό ουρανίου στο 60%

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ιράν ξεκίνησε τον εμπλουτισμό ουρανίου στο 60%, όπως δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της χώρας για τα πυρηνικά, Αμπάς Αράκτσι, σε ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Το Ιράν και οι παγκόσμιες δυνάμεις είχαν την προηγούμενη εβδομάδα «εποικοδομητικές», όπως τις χαρακτήρισαν, συνομιλίες για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, από την οποία οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν το 2018.

Τεχεράνη: Η επίθεση στη Νατάνζ ήταν «κακό στοίχημα» του Ισραήλ

Στο μεταξύ, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ προειδοποίησε την Τρίτη τις ΗΠΑ ότι δεν θα κερδίσουν κανένα πλεονέκτημα στις συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μέσω «πράξεων δολιοφθοράς» ή «κυρώσεων».

«Οι Αμερικανοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ούτε οι κυρώσεις ούτε οι πράξεις δολιοφθοράς θα τους προσφέρουν ένα εργαλείο διαπραγματεύσεων και ότι αυτές οι ενέργειες απλώς θα περιπλέξουν την κατάσταση για εκείνους», τόνισε ο κ. Ζαρίφ 48 ώρες έπειτα από το ατύχημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Νατάνζ, το οποίο η Τεχεράνη απέδωσε σε «σαμποτάζ» του Ισραήλ. Ο κ. Ζαρίφ προειδοποίησε εξάλλου για εκδίκηση κατά του Ισραήλ.

Διαβάστε ακόμη: Τεχεράνη: «Πυρηνική τρομοκρατία» το μπλακ άουτ στις εγκαταστάσεις της Νατάνζ

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα ανώνυμες πηγές των υπηρεσιών Πληροφοριών, μετέδωσαν ότι η Μοσάντ πραγματοποίησε μια επιτυχημένη επιχείρηση σαμποτάζ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Νατάνζ, προκαλώντας καθυστερήσεις μηνών στο πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου. Το Ισραήλ δεν έχει επισήμως σχολιάσει το συμβάν.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή