ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Πώς οδηγηθήκαμε στη βιαστική απόφαση των ΗΠΑ για πάγωμα

Το παρασκήνιο πίσω από την πρωινή ανακοίνωση περί σύστασης για παύση

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Πώς οδηγηθήκαμε στη βιαστική απόφαση των ΗΠΑ για πάγωμα

Ήταν αργά το βράδυ της Δευτέρας όταν οι επικεφαλής του φιλόδοξου εμβολιαστικού προγράμματος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν έλαβαν κάποιες ανησυχητικές πληροφορίες. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (CDC) ετοίμαζαν ανακοίνωση για το πρωί της Τρίτης, που αφορούσε στο εμβόλιο της Johnson & Johnson. Επειδή όμως οι λεπτομέρειες ήταν ασαφείς, οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου επέλεξαν να μην ενημερώσουν άμεσα τον πρόεδρο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται σε ρεπορτάζ του το CNN.

Έτσι πήγαν για… ύπνο, χωρίς να γνωρίζουν τι επρόκειτο να ανακοινώσουν οι ανεξάρτητες αρχές. Τελικά, στις 7 το πρωί της Τρίτης κυκλοφόρησε η είδηση και το προσωπικό στον Λευκό Οίκο έμαθε το πόρισμα των επιστημόνων και ενημέρωσε τον κ. Μπάιντεν για τη σύσταση περί παύσης των εμβολιασμών με το συγκεκριμένο σκεύασμα κατόπιν εξαιρετικά σπάνιων περιστατικών θρομβώσεων σε έξι ασθενείς.

⇒ Διαβάστε επίσης: Εμβόλια: Ανασφάλεια στην τελική ευθεία – Νέα δεδομένα στον δρόμο για την ανοσία

Ο πρωινός συναγερμός (για θέμα που οι αξιωματούχοι υγείας επιμένουν ότι δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στον εμβολιασμό των Αμερικανών πολιτών) ίσως αρκεί για να αλλοιώσει την εμπιστοσύνη του κόσμου για την ασφάλεια το εμβολίου, όπως φοβούνται πολλοί. Πολιτειακές ηγεσίες έσπευσαν να κάνουν εντός ωρών ό,τι εμβόλια της Johnson & Johnson είχαν στη διάθεσή τους. Σε τηλεδιάσκεψη στις 12 το μεσημέρι (ώρα Ουάσιγκτον) με τους κυβερνήτες των πολιτειών, οι αρμόδιοι αξιωματούχοι για θέματα υγείας της κυβέρνησης εισέπραξαν ζωηρή ανησυχία και απογοήτευση για την απόφαση παύσης των εμβολιασμών.

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Πώς οδηγηθήκαμε στη βιαστική απόφαση των ΗΠΑ για πάγωμα-1
Φωτ. AP

Μιλώντας από το Οβάλ Γραφείο, ο κ. Μπάιντεν προσπάθησε να υποβαθμίσει την προοπτική ανεπάρκειας εμβολίων. Ωστόσο δεν ασχολήθηκε με το θέμα των δισταγμών έναντι των εμβολίων, που μπορεί να αποτελέσει το μεγαλύτερο εμπόδιο προς το χτίσιμο του τείχους ανοσίας του πληθυσμού.

«Υπάρχουν αρκετά εμβόλια που είναι 100% αδιαμφισβήτητα, για κάθε Αμερικανό», δήλωσε ο κ. Μπάιντεν, τονίζοντας ότι η προμήθεια των δύο άλλων εγκεκριμένων εμβολίων, των Pfizer και Moderna, επαρκούν για να εμβολιάσουν όλη τη χώρα.

Ενώ τονίστηκε ότι όσοι έχουν ραντεβού για εμβολιασμό με το σκεύασμα της Johnson & Johnson θα λάβουν από τα άλλα εμβόλια, πολιτείες που ήταν έτοιμες να μοιράσουν μεγάλες ποσότητες στις επαρχίες τους αλλά και να κάνουν προωθητικές ενέργειες υπέρ του εμβολιασμού αναγκάστηκαν ξαφνικά να παγώσουν τα πάντα.

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Πώς οδηγηθήκαμε στη βιαστική απόφαση των ΗΠΑ για πάγωμα-2
Φωτ. AP

Οι δε σύμβουλοι του κ. Μπάιντεν, διαβάζοντας για πρώτη φορά την πλήρη ανακοίνωση των επιστημονικών αρχών, δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για το ότι ένας μικρός αριθμός θρομβώσεων μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα στην εμπιστοσύνη των Αμερικανών στην ασφάλεια των εμβολίων.

Αυτή ήταν και η ανησυχία των κυβερνητών, που εκφράστηκε ανοιχτά στον Λευκό Οίκο, χωρίς να λάβουν πειστική απάντηση για την ανάγκη διακοπής της χρήσης του σκευάσματος, παρά τις προσπάθειες από τους συνεργάτες Μπάιντεν.

Ο κυβερνήτης του Νιου Χάμσαϊρ μάλιστα ρώτησε εάν είναι κάτι άλλο που κάνει την κυβέρνηση να παγώνει το σκεύασμα, εκτός από τις έξι περιπτώσεις θρομβώσεων, δεδομένης της δήλωσης του επικεφαλής λοιμωξιολόγου Άντονι Φάουτσι ότι τα περιστατικά ήταν σε συχνότητα μικρότερη του ενός στο εκατομμύριο.

«Αυτό που πρέπει να αξιολογηθεί είναι η δυνατότητα των κυβερνητών να ανασυστήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών ύστερα από κάτι σαν αυτό που είναι 100 φορές σοβαρότερο από την ίδια την παύση των εμβολιασμών», είπε ο Κρις Σουνούνου, ο κυβερνήτης του Νιου Χάμσαϊρ.

Η απάντηση της πλευράς Φάουτσι ήταν ότι χρειάζεται λίγος χρόνος ώστε οι επιστημονικές αρχές να κρίνουν εάν είναι όντως μόνο έξι τα σχετικά περιστατικά ή υπάρχει και άλλο ζήτημα.

Η τελική τακτικη που επελέγη από τον Λευκό Οίκο ήταν νέα σειρά ενημερώσεων προς τους κυβερνήτες των πολιτειών, υπογραμμίζοντας ότι περισσότερη σημασία έχει η διαφάνεια, καθώς μπορεί οι φήμες περί θρομβώσεων χωρίς κάποια δράση εκ μέρους του κράτους να προξενούσαν πανικό και άρνηση έναντι των εμβολιασμών. Οι κυβερνήτες όμως δεν φάνηκαν να πείθονται…

Πηγή: CNN