ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Την Αναλένα Μπέρμποκ προτείνουν για καγκελάριο οι Πράσινοι

Γερμανία: Την Αναλένα Μπέρμποκ προτείνουν για καγκελάριο οι Πράσινοι

Η 40χρονη συμπρόεδρος των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ έλαβε το πρωί της Δευτέρας το χρίσμα της υποψήφιας Καγκελάριου του κόμματος για τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου στη Γερμανία.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία τους που οι Πράσινοι ορίζουν υποψήφιο Καγκελάριο, καθώς μέχρι τώρα των προεκλογικών εκστρατειών ηγούνταν οι δύο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Οι εντυπωσιακές ωστόσο επιδόσεις του κόμματος, τόσο στις Ευρωεκλογές του 2019 όσο και στις δημοσκοπήσεις τα τελευταία δύο χρόνια, κατέστησαν αναγκαία την επιλογή του στελέχους που θα ηγηθεί ενδεχόμενης κυβέρνησης με επικεφαλής το κόμμα των Πρασίνων.

Ένας κυβερνητικός συνασπισμός των Πρασίνων με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και την Αριστερά δεν θεωρείται πλέον απίθανη προοπτική, όπως και μια συνεργασία των Πρασίνων με το SPD και τους Ελεύθερους Δημοκράτες. Ωστόσο προς το παρόν το πιθανότερο σενάριο είναι οι Πράσινοι να αποτελέσουν τον δεύτερο πόλο συνασπισμού με τους νυν κυβερνώντες Χριστιανοδημοκράτεςκαι Χριστιανοκοινωνιστές (CDU-CSU).

Διαβάστε ακόμη:

Όπως διευκρινίστηκε πάντως κατά την ανακοίνωση του χρίσματος, η προεκλογική εκστρατεία θα διεξαχθεί και από τους δύο επικεφαλής, την κα Μπέρμποκ και τον Ρόμπερτ Χάμπεκ, ισότιμα.

Η κα Μπέρμποκ, πρώην αθλήτρια του τραμπολίνου, έχει κερδίσει την εκτίμηση των στελεχών του κόμματος ως μια σοβαρή και ικανή πολιτικός που προτιμά την προσοχή στη λεπτομέρεια κάθε θέματος αντί για τη δημαγωγική ρητορική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters