ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν για J&J: Τα κράτη-μέλη να ακολουθήσουν τη γνώμη των ειδικών, οι εμβολιασμοί σώζουν ζωές

Τα οφέλη του εμβολίου της Johnson & Johnson υπερτερούν των κινδύνων από πολύ σπάνιες και ασυνήθιστες παρενέργειες, δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου

Κομισιόν για J&J: Τα κράτη-μέλη να ακολουθήσουν τη γνώμη των ειδικών, οι εμβολιασμοί σώζουν ζωές

«Καλά νέα για την πορεία των εκστρατειών εμβολιασμού στην Ε.Ε.» χαρακτήρισε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

«Καλωσορίζω την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για την ασφάλεια του εμβολίου της Johnson & Johnson. Αυτά είναι καλά νέα για την πορεία των εκστρατειών εμβολιασμού σε ολόκληρη την Ε.Ε», ανέφερε μέσω Twitter.

Από την πλευρά της, η επίτροπος Υγείας της Ε.Ε. Στέλλα Κυριακίδου σημείωσε ότι ο ΕΜΑ είναι σαφής: Τα οφέλη του εμβολίου της Johnson & Johnson υπερτερούν των κινδύνων από πολύ σπάνιες και ασυνήθιστες παρενέργειες.

«Καλώ τα κράτη-μέλη να ακολουθούν τη γνώμη των ειδικών μας. Οι εμβολιασμοί σώζουν ζωές» πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως ο ΕΜΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ασυνήθιστα θρομβοεμβολικά επεισόδια που έχουν εμφανιστεί σε πολύ μικρό αριθμό εμβολιασμένων στις Ηνωμένες Πολιτείες όντως συνδέονται με το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Η επιτροπή ασφαλείας του Οργανισμού (PRAC) συμπέρανε ότι πρέπει να προστεθεί μία προειδοποίηση για ασυνήθιστα περιστατικά θρομβώσεων με χαμηλά αιμοπετάλια στις πληροφορίες για το σκεύασμα και ότι πρέπει τα περιστατικά αυτά να κατηγοριοποιηθούν ως εξαιρετικά σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου. Ωστόσο ο ΕΜΑ σημείωσε ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων των παρενεργειών.

⇒ Διαβάστε επίσης: Η ανακοίνωση του EMA για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Φάουτσι: Έως την Παρασκευή η απόφαση για Johnson & Johnson

Υπενθυμίζεται πως ο δρ. Άντονι Φάουτσι δήλωσε την Κυριακή ότι η απόφαση για αν θα ξεκινήσει εκ νέου στις ΗΠΑ η χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson πιθανόν να ληφθεί την Παρασκευή.

Σημειώνεται ότι οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές υγείας πρότειναν την περασμένη εβδομάδα την αναστολή της χορήγησης του εμβολίου της J&J έπειτα από τα περιστατικά που σημειώθηκαν με την σπάνια εμφάνιση θρόμβων αίματος σε έξι γυναίκες από τους περίπου επτά εκατομμύρια εμβολιασμένους με το συγκεκριμένο σκεύασμα στις ΗΠΑ.