Πώς η Ε.Ε. κατέληξε σε συμφωνία με την Pfizer για 1,8 δισ. δόσεις του εμβολίου

Πώς η Ε.Ε. κατέληξε σε συμφωνία με την Pfizer για 1,8 δισ. δόσεις του εμβολίου

Το παρασκήνιο της συμφωνίας και οι επικοινωνίες Φον ντερ Λάιεν - Μπουρλά

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να υπογράψει συμφωνία για 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer-BioNTech, έπειτα από τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων από πλευράς AstraZeneca. Σε δημοσίευμά τους, οι New York Times περιγράφουν πώς Ε.Ε. και Pfizer ήρθαν σε συμφωνία.

Όπως τονίζουν οι ΝΥΤ, τον Φεβρουάριο τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά για την εκστρατεία εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη στιγμή που πολλές χώρες της Ε.Ε. βρίσκονταν σε καθεστώς lockdown, καταγράφοντας υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων κορωνοϊού και θανάτων. Η AstraZeneca ανακοίνωσε προβλήματα στην παραγωγή και κατ’ επέκταση στη διάθεση των εμβολίων, με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν να βρίσκεται στο επίκεντρο κριτικής.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Εμβόλιο Pfizer: Ετοιμάζεται «βελτιωμένη» εκδοχή που θα απαιτεί απλό καταψύκτη

Επί ένα μήνα, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, η πρόεδρος της Κομισιόν βρισκόταν σε επικοινωνία -μέσω διαρκών τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων- με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά. Από τις συνομιλίες, έγινε ξεκάθαρο ότι η Pfizer μπορούσε να προσφέρει περισσότερες δόσεις εμβολίων στην Ε.Ε., με τις Βρυξέλλες να πιέζουν από την πλευρά τους προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτή η προσωπική διπλωματία έπαιξε μεγάλο ρόλο σε μια συμφωνία, η οποία θα οριστικοποιηθεί αυτήν την εβδομάδα, με την Ε.Ε. να «κλειδώνει» 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις από την Pfizer, όπως τονίζουν οι ΝΥΤ.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Στο σκαμνί κάθισε την AstraZeneca η Κομισιόν για τις καθυστερήσεις

Το νέο συμβόλαιο θα περιλαμβάνει παραγγελία 900 εκατομμυρίων δόσεων έως το 2023, με επιλογή για άλλα 900 εκατομμύρια, δήλωσε σε συνέντευξή της κ. Φον ντερ Λάιεν. Η συμφωνία θα καθιερώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ως τον μεγαλύτερο πελάτη της Pfizer, η οποία έχει χορηγήσει μέχρι τώρα 300 εκατομμύρια δόσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η σύμβαση θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να μεταπωλήσει ή να δωρίσει τα εμβόλια σε εταίρους της και φτωχότερες χώρες, δίνοντάς της τη δυνατότητα για «διπλωματία εμβολίων».

⇒ Διαβάστε ακόμη: Pfizer: Ίσως εντός του έτους το χάπι για τον κορωνοϊό

Η κ. Φον ντερ Λάιεν και ο κ. Μπουρλά ήρθαν σε επικοινωνία για πρώτη φορά τον Ιανουάριο, όταν ο CEO της Pfizer κλήθηκε να εξηγήσει γιατί η εταιρεία του έπρεπε να διακόψει προσωρινά την προμήθεια εμβολίων ενώ αναβάθμιζε τις εγκαταστάσεις παραγωγής στο Βέλγιο.

Τον Νοέμβριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε μια αρχική συμφωνία με την εταιρεία για 200 εκατομμύρια δόσεις, με την επιλογή να προστεθούν ακόμη 100 εκατομμύρια. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου, όταν το εργοστάσιο έλαβε έγκριση, είχε ήδη παράγει 11 εκατομμύρια δόσεις, οι οποίες σύντομα κατευθύνθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Time: Pfizer-BioNTech μεταξύ των 100 επιχειρήσεων με τη μεγαλύτερη επιρροή

Σε δηλώσεις του, ο κ. Μπουρλά είπε ότι ο ίδιος και η κ. Φον ντερ Λάιεν ανέπτυξαν «βαθιά εμπιστοσύνη, επειδή μπήκαμε σε βαθιές συζητήσεις». «Ήξερε λεπτομέρειες για τις μεταλλάξεις, ήξερε λεπτομέρειες για τα πάντα. Αυτό έκανε τη συζήτηση πολύ πιο ενδιαφέρουσα» είπε.

Με πληροφορίες από New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT