ΚΟΣΜΟΣ

Αναστασιάδης: Απογοήτευση από τις προτάσεις Τατάρ στον Γκουτέρες

Αναστασιάδης: Απογοήτευση από τις προτάσεις Τατάρ στον Γκουτέρες

Μεγάλη απογοήτευση εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, για τα όσα η τουρκοκυπριακή πλευρά υπέβαλε γραπτώς στην άτυπη διάσκεψη στη Γενεύη, που συγκάλεσε ο γ.γ. του ΟΗΕ.

Διαβάστε ακόμη: Πενταμερής: Καμία λύση εκτός πλαισίου ΟΗΕ διαμηνύουν Γκουτέρες, Λονδίνο

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της ολομέλειας των μερών της άτυπης διάσκεψης στη Γενεύη, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας ότι θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός στις παραμέτρους των ψηφισμάτων, στις Συμφωνίες Κορυφής, στο έργο που έχει παραχθεί μέχρι σήμερα, στη δήλωση της 25ης Νοεμβρίου του 2019 και βεβαίως στην επιστολή του γ.γ. της 26ης Οκτωβρίου που λέει ότι θα πρέπει να εργαστούμε στη βάση της δουλειάς που έχει παραχθεί μέχρι σήμερα. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και αύριο κατά τις 10 το πρωί σε νέα σύνοδο της ολομέλειας».

Ερωτηθείς αν θα πραγματοποιηθεί το δείπνο που θα παρέθετε απόψε ο γ.γ. του ΟΗΕ στα μέρη, ο Πρόεδρος απάντησε καταφατικά.

Σε ερώτηση αν θα διοριστεί η κ. Λουτ ως ειδική αντιπρόσωπος, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν έχει αποφασιστεί αν θα διοριστεί οποιοσδήποτε».

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ – ΜΠΕ, αναφορικά με τις προσδοκίες του, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «θα πρέπει να πω ότι είναι με μεγάλη απογοήτευση τα όσα και γραπτώς υπέβαλε ο κ. Τατάρ. Βεβαίως έχω πει στον γ.γ. ότι η δική μας προσπάθεια ήταν η δημιουργία ενός θετικού κλίματος χωρίς προκλήσεις, χωρίς αναφορές σε όσα απαράδεκτα ακούσαμε. Έχω πει επίσης στον γ.γ. ότι θα υποβάλουμε γραπτώς τις δικές μας θέσεις με επιστημονική τεκμηρίωση και όχι μόνο με την πολιτική θεώρηση των πραγμάτων».

Σύμφωνα με την «Καθημερινή Κύπρου» για τη χθεσινή συνάντηση του γ.γ. με τον Τ/κ ηγέτη, ο κ. Γκουτέρες επεσήμανε στον Ερσίν Τατάρ τα ακόλουθα:

Α. Η λύση δύο  κρατών είναι εκτός των όρων εντολής του.

Β. Το Συμβούλιο Ασφαλείας, η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ δεν πρόκειται ποτέ να τα αποδεχτεί και

Γ. Ο όγκος εργασίας που αφορά το Κυπριακό δεν μπορεί να διαγραφεί και να αρχίσουμε από την αρχή.