Εμβόλιο CureVac: «Προβλήματα στην παραγωγή» λόγω μπλόκου των ΗΠΑ στην εξαγωγή συστατικών

Εμβόλιο CureVac: «Προβλήματα στην παραγωγή» λόγω μπλόκου των ΗΠΑ στην εξαγωγή συστατικών

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το εμβόλιο της CureVac κατά της Covid δεν έχει ακόμη εγκριθεί, αλλά ήδη υπάρχουν προβλήματα.

Η γερμανική εταιρεία, η οποία έχει σημαντικό ρόλο στις ευρωπαϊκές εμβολιαστικές εκστρατείες, επικαλείται προβλήματα τροφοδοσίας και κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι μπλοκάρουν την εξαγωγή ορισμένων συστατικών.

Διαβάστε ακόμη: Ε.Ε: Έτοιμη να συζητήσει την άρση της πατέντας στα εμβόλια κατά της Covid-19

«Δεν παραλαμβάνουμε πλέον κανονικά όλα τα υλικά που χρειαζόμαστε», παραδέχεται ο επικεφαλής της CureVac Φραντς-Βέρνερ Χάας σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel διευκρινίζοντας ότι η τροφοδοσία μπλοκάρεται από τις ΗΠΑ.

Σε ερώτηση σχετικά με τον ρυθμό παραγωγής του εμβολίου της CureVac το καλοκαίρι απέφυγε να απαντήσει και δήλωσε ότι η εταιρεία προγραμματίζει «ημέρα την ημέρα» και αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εξασφάλιση «μεγάλου στοκ».

Η κατάσταση είναι προβληματική για την Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει θέσει ως στόχο τον εμβολιασμό του 70% των ευρωπαίων ενηλίκων κατά της Covid μέχρι τον Ιούλιο. Αν και δεν είναι κρίσιμο για την επίτευξη του στόχου αυτού, το εμβόλιο της CureVac θα μπορούσε να έχει θετική συμβολή.

Ωστόσο, το εμβόλιο δεν έχει ακόμη εγκριθεί: οι κλινικές δοκιμές αναμένεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες και η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή θα γνωμοδοτήσει γρήγορα για το σκεύασμα.

Όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επενδύσει στην CureVacΈχει προπαραγγείλει περισσότερα από 400 εκατομμύρια δόσεις, στην μεγαλύτερη παραγγελία στον κόσμο.

Η άφιξη του εμβολίου θα είναι καλοδεχούμενη, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση έπεσε θύμα καθυστερήσεων από πολλές εταιρείες, αρχής γενομένης από την AstraZeneca, κατά της οποίας προσέφυγαν οι Βρυξέλλες για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων.

Τα εμβόλια των AstraZeneca και Johnson & Johnson δεν θα χορηγηθούν στην Δανία, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές αποκλείσθηκε η χορήγησή τους σε ορισμένες ηλικιακές κατηγορίες λόγω πιθανών παρενεργειών.

Αντίθετα με τα δύο αυτά εμβόλια, η CureVac χρησιμοποιεί την τεχνολογία του mRNA , όπως και οι Pfizer/BionTech και Moderna, τα εμβόλια των οποίων δεν έχουν εγείρει ανησυχίες για σοβαρές παρενέργειες.

Διαβάστε επίσης: Εμβόλιο Pfizer: Προστασία 95% μετά τη δεύτερη δόση δείχνει η μεγαλύτερη έως τώρα μελέτη

Οι αμφιβολίες που διατυπώνει στην συνέντευξή του ο επικεφαλής της CureVac είναι ακόμη περισσότερο ανησυχητικές, αφού θυμίζουν τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε η AstraZeneca για να δικαιολογήσει τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις της προς την Ευρώπη.

Η AstraZeneca είχε προβάλει την δικαιολογία ότι άλλες χώρες μπλοκάρουν την εξαγωγή εμβολίων που παρασκευάζονται στο έδαφός τους, παραπέμποντας στο Ηνωμένο Βασίλειο και κυρίως στις ΗΠΑ.

Τεράστιο βιομηχανικό δίκτυο στην Ευρώπη

Η CureVac είναι περισσότερο ξεκάθαρη και επικαλείται ανοικτά μπλοκάρισμα εκ μέρους των ΗΠΑ. Αναφέρεται στους περιορισμούς που τίθενται βάσει της Defense Production Act, νόμου που πλαισιώνει τις πολεμικές οικονομικές δραστηριότητες, αλλά τον οποίο επικαλέστηκε η κυβέρνηση Τραμπ και στην συνέχεια η κυβέρνηση Μπάιντεν απέναντι στην πανδημία.

Η διαφορά με την AstraZeneca είναι ότι οι ΗΠΑ δεν μπλοκάρουν εξαγωγή ολοκληρωμένου προϊόντος, αλλά, σύμφωνα με τον Φραντς-Βέρνερ Χάας, βασικά συστατικά για την παραγωγή του εμβολίου στην Ευρώπη.

Αυτή η εξάρτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μία κακή έκπληξη για την CureVac, την στιγμή που η εταιρεία έθεσε την έμφαση τους τελευταίους μήνες στην συγκρότηση «τεράστιου βιομηχανικού δικτύου στην Ευρώπη».

Η CureVac έχει κλείσει συμφωνίες με εταιρείες για υπεργολαβικές δραστηριότητες, όπως με τα εργοστάσια της Fareva στην Γαλλία για την τοποθέτηση του εμβολίου σε φιαλίδια, την γερμανική Bayer και την ελβετική Novartis.

Αλλά, βραχυπρόθεσμα, όλες αυτές οι προσπάθειες μπορεί να αποδειχθούν ανεπαρκείς, πράγμα που θα είναι μία ενοχλητική πραγματικότητα για την Ευρωπαϊκή Ενωση που προσπαθεί να δώσει διαβεβαιώσεις για την ικανότητα των φαρμακευτικής της βιομηχανίας να ανταποκριθεί με ταχύτητα στην ζήτηση για εμβόλια.

Ο ευρωπαίος επίτροπος που έχει την εποπτεία της παραγωγής εμβολίων , ο Τιερί Μπρετόν, διαβεβαιώνει ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία λειτουργεί αποτελεσματικά με πενήντα βιομηχανικές μονάδες που συμβάλλουν στην παραγωγή.

Η Ε.Ε. δεν απάντησε σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) σχετικά με τις ανησυχίες ως προς την παραγωγή του εμβολίου της CureVac.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT