Γαλλία: Νέοι ισχυρισμοί περί «κινδύνου εμφυλίου» από τους κόλπους του στρατού

Γαλλία: Νέοι ισχυρισμοί περί «κινδύνου εμφυλίου» από τους κόλπους του στρατού

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα παρέμβαση στον δημόσιο διάλογο από τους κόλπους των ενόπλων δυνάμεων έλαβε χώρα στη Γαλλία, με μία ανοικτή επιστολή να κατηγορεί τη γαλλική κυβέρνηση για «υποχωρήσεις» απέναντι στο ακραίο Ισλάμ και να προειδοποιεί για το ενδεχόμενο ακόμη και εμφυλίου πολέμου στη χώρα.

Δημοσιευμένο σε ένα περιοδικό ακροδεξιάς ιδεολογικής αποχρώσεως ονόματι Valeurs Actuelles (Σύγχρονες Αξίες), το άρθρο υπογράφεται από ανώνυμους στρατιώτες και ισχυρίζεται ότι έχει από πίσω του περισσότερες από 130.000 επιπλέον υπογραφές. «Είναι για την επιβίωση της χώρας μας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο, το οποίο κάνει έκκληση για περαιτέρω στήριξη από την κοινωνία.

Το άρθρο αυτό έρχεται περίπου τρεις εβδομάδες μετά τη δημοσίευση ενός παρόμοιου χαρακτήρα κειμένου στο ίδιο περιοδικό, υπογεγραμμένου από είκοσι απόστρατους Γάλλους αξιωματικούς, το οποίο προσυπέγραφαν πολλές ακόμη εκατοντάδες στρατιωτικοί. Εκείνο το κείμενο είχε επίσης τονίσει τον κίνδυνο περί πυροδότησης εμφυλίου πολέμου στη Γαλλία, ο οποίος θα αποτελέσει την κορύφωση μίας πολιτικής ανεκτικότητας απέναντι στην εγκληματικότητα και θα μπορούσε να αποφευχθεί μόνο με την επέμβαση του στρατού.

Η γαλλική κυβέρνηση καταδίκασε αμφότερες τις «στρατιωτικές παρεμβάσεις» στη δημόσια συζήτηση της Γαλλίας, με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών να χαρακτηρίζει το τελευταίο γράμμα «ωμή παρέμβαση» και να κατηγορεί τους ανώνυμους υπογράφοντες για έλλειψη «ανδρείας». Από την πλευρά της, η υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί είχε καταδικάσει ρητά τους απόστρατους αξιωματικούς του προηγούμενου άρθρου, υπογραμμίζοντας την ύπαρξη τιμωρίας για όσους εν αποστρατεία και εν ενεργεία αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων εκφράζουν δημόσια την άποψη τους για θέματα όπως η πολιτική και ο στρατός.

Από τους βετεράνους στη νέα γενιά

Σε αντίθεση με την «παλιά φρουρά» που δημοσιοποίησε την ανοικτή επιστολή της στα τέλη Απριλίου, οι υπογράφοντες του τρέχοντος άρθρου ισχυρίζονται ότι αποτελούν μέρος μίας «νεότερης γενιάς» στρατιωτικών, η οποία «ανδρώθηκε» σε μέρη όπως το Αφγανιστάν, το Μάλι και η Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, και έχει λάβει μέρος σε σειρά αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων στο εσωτερικό.

Η νέα επιστολή σημειώνει ότι όλοι αυτοί «έδωσαν το ίδιο τους το αίμα, για να καταπολεμηθεί ο ισλαμισμός, απέναντι στον οποίο εσείς κάνετε υποχωρήσεις στα ίδια τα εδάφη μας», καταδικάζοντας ευθέως τη γαλλική κυβέρνηση για τη στάση της σε θέματα όπως η εγκληματικότητα και η αντιμετώπιση των θυλάκων του ακραίου Ισλάμ που υπάρχουν στη χώρα.

Με πληροφορίες από BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT