ΚΟΣΜΟΣ

Ο Χαράρι σχολιάζει τη βία σε Ισραήλ και Γάζα

o-charari-scholiazei-ti-via-se-israil-kai-gaza-561362209

Την βαθιά του λύπη για τον νέο κύκλο βίας και αίματος στο Ισραήλ και την Λωρίδα της Γάζας εξέφρασε με ανάρτηση του στα social media ο Ισραηλινός ιστορικός και καθηγητής Γιουβάλ Νόα Χαράρι.

Ειδικότερα, ο κ. Χαράρι έγραψε: «Λυπάμαι βαθιά για τη βία που κατακλύζει το μέρος του κόσμου που εγώ λογίζω για σπίτι μου. Αυτή η βία δεν είναι φυσική καταστροφή ή αυθόρμητη συναισθηματική έκρηξη. Το μίσος είναι ένα φυτό που πρέπει να σπέρνεται και να ποτίζεται για χρόνια και η βία μεγάλης κλίμακας είναι πάντα το αποτέλεσμα υπολογισμένων ανθρώπινων αποφάσεων. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορούν να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα μέσω του μίσους, της βίας και του θανάτου. Το αποκαλούν πολιτική. Μπορεί να αποκληθεί επίσης ανθρώπινη θυσία».

o-charari-scholiazei-ti-via-se-israil-kai-gaza0

Το Ισραήλ ετοιμάζει χερσαία επιχείρηση

Σημαντικό αριθμό χερσαίων δυνάμεων συγκεντρώνει το Ισραήλ στα σύνορα με τη Γάζα, στον νότο της χώρας, μετά την απόρριψη της πρότασης εκεχειρίας της Χαμάς και τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον πολυκατοικιών στον παλαιστινιακό θύλακο.

Ενώ συνεχίζονται οι σφοδροί βομβαρδισμοί στην καρδιά της πόλης της Γάζας, σε αντίποινα της βροχής ρουκετών κατά ισραηλινών πόλεων, μεταξύ των οποίων και το Τελ Αβίβ, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συγκεντρώνουν στρατό στα σύνορα με τη Γάζα, την περιοχή που ελέγχει η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς.

Ρεπορτάζ εντός και εκτός Ισραήλ δείχνουν ότι η κυβέρνηση της χώρας είναι αποφασισμένη να κλιμακώσει περαιτέρω την αντίδρασή της στις επιθέσεις των Παλαιστινίων που προκλήθηκαν από την εκδίωξη Μουσουλμάνων και τον εποικισμό περιοχών τους από Ισραηλινούς.

Οι ισραηλινές αρχές να κάνουν λόγο ήδη για διάφορους βαθμούς προετοιμασίας χερσαίων επιχειρήσεων. [Διαβάστε]