Εμβόλια Covid: «Προστατεύουν ανεξάρτητα από το αν εμφανιστούν παρενέργειες»

Εμβόλια Covid: «Προστατεύουν ανεξάρτητα από το αν εμφανιστούν παρενέργειες»

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστήμονες που ειδικεύονται στις μολυσματικές ασθένειες κάνουν προσπάθειες να πείσουν τον πληθυσμό ότι τα εμβόλια κατά της Covid-19 παρέχουν προστασία κατά της νόσου, ακόμη και σε εκείνους που μετά τον εμβολιασμό τους δεν εμφανίζουν παρενέργειες, οι οποίες θυμίζουν συμπτώματα γρίπης.

Κόπωση, ρίγη και άλλα συμπτώματα τις ημέρες μετά τον εμβολιασμό, αποτελούν ενδείξεις ότι το εμβόλιο έχει την επιθυμητή επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με αξιωματούχους στον τομέα της δημόσιας Υγείας.

⇒ Διαβάστε επίσης: Εμβόλια: Η Ε.Ε. θα στηρίξει την ενίσχυση της παραγωγής στην Αφρική

Το αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών όπως και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρουν στις ιστοσελίδες τους ότι οι παρενέργειες μπορεί να σημαίνουν πως ο οργανισμός «χτίζει προστασία» κατά του νέου κορωνοϊού.

Αυτό το μήνυμα ίσως οδηγήσει κάποιους ανθρώπους στο να θεωρήσουν ότι η απουσία παρενεργειών σημαίνει πως ο εμβολιασμός δεν ενεργοποίησε την οικοδόμηση ανοσίας στον οργανισμό. Ωστόσο, οι γιατροί που ασχολούνται με τις μολυσματικές ασθένειες αναφέρουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αποκτούν προστασία μέσω των εμβολίων, ακόμη και αν δεν εμφανίσουν παρενέργειες.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Εμβόλια Pfizer και AstraZeneca: Ποιο παράγει τα περισσότερα αντισώματα

«Δεν νομίζω πως θα πρέπει κάποιος να συσχετίσει την έκταση των αντιδράσεων του οργανισμού του στο εμβόλιο με την προστασία που αποκτά απέναντι σε πιθανή μόλυνση», αναφέρει ο H. Cody Meissner, επικεφαλής του παιδιατρικού τμήματος μολυσματικών ασθενειών στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης.

«Γνωρίζουμε ότι και εκείνοι που δεν έχουν παρενέργειες από το εμβόλιο, είναι καλά προστατευμένοι. Τα εμβόλια λειτουργούν ακόμη κι αν κάποιος δεν εμφανίσει συμπτώματα κόπωσης, πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους ή πόνους στις αρθρώσεις», προσθέτει.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα προκειμένου να διασαφηνιστεί τι σημαίνουν οι παρενέργειες από τα εμβόλια – ή η απουσία τους – για την ισχύ της ανοσολογικής απόκρισης.

«Υπάρχουν πολλές διαφορετικές περιπτώσεις σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις», αναφέρει η Κάθριν Έντουαρντς, καθηγήτρια Παιδιατρικής και ερευνήτρια στον τομέα των Εμβολίων στη σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Vanderbilt στο Νάσβιλ του Τενεσί.

Πηγή: The Wall Street Journal 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή