Βρετανία: Η ινδική μετάλλαξη ίσως είναι λιγότερο μεταδοτική από τις αρχικές εκτιμήσεις

Βρετανία: Η ινδική μετάλλαξη ίσως είναι λιγότερο μεταδοτική από τις αρχικές εκτιμήσεις

«Υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας από τα πρόσφατα στοιχεία», δήλωσε κορυφαίος Βρετανός επιδημιολόγος

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μετάλλαξη του ινδικού στελέχους που αρχικά τρόμαξε τους Βρετανούς ίσως τελικά να μην είναι τόσο μεταδοτική όσο αρχικά θεωρήθηκε, ανέφερε την Τετάρτη το πρωί κορυφαίος Βρετανός επιδημιολόγος, τονίζοντας πάντως ότι ίσως τα υπάρχοντα εμβόλια να καλύπτουν τη μετάλλαξη αυτή σε μικρότερο βαθμό.

Η μετάλλαξη με κωδικό Β.1.617.2, δηλαδή μία από τις τρεις μορφές του ινδικού στελέχους που κυκλοφορούν στη Βρετανία, ίσως έχει λίγο πιο περιορισμένη μεταδοτικότητα, είπε στο ραδιόφωνο του BBC ο Νιλ Φέργκιουσον, λοιμωξιολόγος του Imperial College London.

«Υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας από τα πρόσφατα στοιχεία καθώς ενώ αυτή η μετάλλαξη φαίνεται ακόμη να έχει μεγάλο πλεονέκτημα αναπαραγωγής, το μέγεθος του πλεονεκτήματος αυτού εμφανίζεται να έχει περιοριστεί κάπως», δήλωσε ο Βρετανός ειδικός.

Διαβάστε επίσης:

«Υπάρχει πλέον αρκετή αισιοδοξία ότι τα εμβόλια θα προστατεύουν έναντι της σοβαρής νόσησης. Το μόνο που μας ανησυχεί λίγο είναι κατά πόσον υπάρχουν συνέπειες στην ικανότητα των εμβολίων να προλάβουν τη μόλυνση ή την ήπια νόσηση, και επομένως τη μετάδοση στην κοινότητα», πρόσθεσε ο κ. Φέργκιουσον.

Όπως δήλωσαν Βρετανοί ειδικοί στις αρχές της εβδομάδας, το ινδικό στέλεχος πρόκειται να κυριαρχήσει στη Βρετανία από τις επόμενες κιόλας μέρες, έχοντας ήδη εντοπιστεί στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας.

Παράλληλα εντείνονται οι διαμαρτυρίες κατά της βρετανικής κυβέρνησης για την καθυστερημένη ένταξη της Ινδίας στην κόκκινη λίστα, με σκοπό τον ασφυκτικό έλεγχο των ελάχιστων επιβατών που θα έχουν το δικαίωμα να εισέλθουν στη Βρετανία προερχόμενοι από την Ινδία.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή