Τα οφέλη των ηλεκτρικών ποδηλάτων

Τα οφέλη των ηλεκτρικών ποδηλάτων

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μετακίνηση με ποδήλατο προς την εργασία μπορεί να υπολογισθεί ως άσκηση ή είναι απλώς ένας τρόπος μεταφοράς; Νέα επιστημονική μελέτη εκτιμά ότι η ποδηλασία από και προς την εργασία μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμη για την υγεία, εφόσον γίνεται σωστά. Η έρευνα συνέκρινε τις σωματικές επιπτώσεις της μετακίνησης με ηλεκτρικό ποδήλατο με αυτές της χρήσης απλού ποδηλάτου. Διεξήχθη μεταξύ νέων χρηστών ηλεκτρικών ποδηλάτων και διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι μετακινούνταν ταχύτερα και λιγότερο κοπιαστικά με το ηλεκτρικό ποδήλατο, σε σχέση με το συμβατικό, ενώ ο αναπνευστικός και καρδιακός τους ρυθμός αυξανόταν τόσο όσο απαιτείται για να αποτελέσει σωστή και ουσιώδη άσκηση.

Τα οφέλη, όμως, εξαρτώντο από τις ρυθμίσεις των ποδηλάτων του κάθε χρήστη και από το εάν είχε εξοικειωθεί με το ποδήλατό του. Στις ΗΠΑ, το ποσοστό εργαζομένων που μεταβαίνει στην εργασία του με ποδήλατο είναι ελάχιστο και δεν ξεπερνά το 0,5%. Το ποσοστό αυτό συρρικνώνεται τα τελευταία χρόνια, με τους ερωτηθέντες σε σφυγμομετρήσεις να αναφέρουν ότι η ποδηλασία προς την εργασία είναι κοπιαστική και επικίνδυνη. Την ίδια ώρα, όμως, ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί δηλώνουν έτοιμοι να ακολουθήσουν πιο υγιεινή ζωή, τροποποιώντας την καθημερινότητά τους σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν το περιβάλλον. Θεωρητικά οι ανησυχίες αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη χρήση ηλεκτρικών ποδηλάτων. Τα ποδήλατα αυτά επιτρέπουν στον χρήστη να αξιοποιεί τα πεντάλ, προσφέροντας μικρή ώθηση χάρη στον τροφοδοτούμενο από μπαταρία κινητήρα τους. Στα περισσότερα ηλεκτρικά ποδήλατα η ώθηση αυτή είναι μικρή και θυμίζει την ποδηλασία με ούριο άνεμο, επιτρέποντας στον ποδηλάτη να αναπτύξει ανώτατη ταχύτητα γύρω στα 30 χλμ. την ώρα. Ο κινητήρας δεν επιτρέπει να κινείται χωρίς να χρησιμοποιεί καθόλου τα πόδια του.

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα είναι έτσι ιδανικά για εργαζομένους οι οποίοι αθλούνται χωρίς υπερβολικό κόπο ή ιδρώτα. Τα ποδήλατα αυτά μπορεί να προσφέρουν και ψυχική ανάταση, δημιουργώντας την αίσθηση άνετης μετακίνησης ακόμη και σε τοποθεσίες με λόφους. Οι χρήστες τέτοιων ποδηλάτων πρέπει, όμως, να καταπολεμήσουν τον πειρασμό ρύθμισης των κινητήρων των ποδηλάτων τους στη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα, η οποία περιορίζει τη σωματική άσκηση του ποδηλάτη στο ελάχιστο. Οι ποδηλάτες της μελέτης έχασαν κατά μέσον όρο 30% λιγότερες θερμίδες όταν έκαναν χρήση ηλεκτρικών ποδηλάτων αντί των συμβατικών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή