Λευκορωσία – Πτήση Ryanair: «Άγνωστη» παραμένει η τύχη του Προτάσεβιτς

Λευκορωσία – Πτήση Ryanair: «Άγνωστη» παραμένει η τύχη του Προτάσεβιτς

«Άγνωστο παραμένει το πού βρίσκεται ο αντιφρονών δημοσιογράφος που συνελήφθη στη Λευκορωσία»

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Άγνωστο παραμένει το πού βρίσκεται ο αντιφρονών δημοσιογράφος που συνελήφθη στη Λευκορωσία αφού το αεροσκάφος της Ryanair στο οποίο επέβαινε αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ, δήλωσε σήμερα η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.

Οι δυτικές χώρες καταγγέλλουν «κρατική πειρατεία» εκ μέρους της Λευκορωσίας και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απειλούν ότι θα επιβάλλουν κυρώσεις στη χώρα για το θέμα αυτό.

⇒ Διαβάστε επίσης: Ε.Ε: Διεθνές σκάνδαλο η αναγκαστική προσγείωση της πτήσης

Έχουν κάνει μάλιστα έκκληση να αφεθεί αμέσως ελεύθερος ο 26χρονος δημοσιογράφος και μπλόγκερ Ρομάν Προτάσεβιτς, ο οποίος επέστρεφε από την Ελλάδα στη Λιθουανία.

«Ακόμη δεν γνωρίζουμε πού βρίσκεται και σε τι κατάσταση είναι. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υφίσταται βασανιστήρια από τις ειδικές υπηρεσίες αυτή τη στιγμή», είπε η Τιχανόφσκαγια μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βίλνιους.

Η σύντροφος του Προτάσεβιτς, η Σοφία Σαπέγκα, η οποία συνελήφθη επίσης την Κυριακή, βρίσκεται στη φυλακή Οκρεστίνα του Μινσκ, πρόσθεσε, επικαλούμενη πληροφορίες από τους συγγενείς της. Η Σαπέγκα είναι Ρωσίδα, όμως ο Ρώσος πρόξενος στο Μινσκ αρνήθηκε να την βοηθήσει, κατήγγειλε η ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης.

Η Τιχανόφσκαγια είπε επίσης ότι συζήτησε τη σύλληψη του Προτάσεβιτς με έναν εκπρόσωπο της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Λευκορωσικός στρατός: Το πλήρωμα της Ryanair αποφάσισε να προσγειωθεί χωρίς πίεση  

Από την πλευρά τους, οι αρχές της Λευκορωσίας δήλωσαν ότι το πλήρωμα της πτήσης της Ryanair αποφάσισε το ίδιο, “χωρίς παρέμβαση”, να προσγειωθεί στο Μινσκ αφότου ενημερώθηκε για απειλή βόμβας

«Η απόφαση ελήφθη από τον κυβερνήτη (του αεροσκάφους και υπεύθυνο) του πλήρωματος “χωρίς εξωτερική παρέμβαση”», δήλωσε ο ‘Ιγκορ Γκόλουμπ, διοικητής της αεροπορίας.

Σημειώνεται ότι πέντε επιβάτες που βρίσκονταν στην πτήση δεν έφτασαν στον προορισμό τους, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της αστυνομίας στη Λιθουανία.

Ο Ρολάντας Κισκίς δήλωσε ότι δεν μπορεί να προβεί σε κάποιο σχόλιο για τα άτομα που παρέμειναν στο Μινσκ. 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή