ΕΜΑ: Ενέκρινε το εμβόλιο της Pfizer για παιδιά 12 ετών και άνω
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΕΜΑ: Ενέκρινε το εμβόλιο της Pfizer για παιδιά 12 ετών και άνω

1' 56" χρόνος ανάγνωσης

«Πράσινο φως» για τη χρήση του εμβολίου της Pfizer για παιδιά από 12 ετών και άνω έδωσε την Παρασκευή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκκίνηση των εμβολιασμών στην ηλικιακή ομάδα 12 – 15 ετών στην Ε.Ε. 

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες αποφάσεις έχουν ήδη λάβει οι αρμόδιες αρχές σε ΗΠΑ και Καναδά. 

Η απόφαση του ΕΜΑ έρχεται εβδομάδες μετά την εκκίνηση των διαδικασιών αξιολόγησης για επέκταση της χρήσης του εν λόγω εμβολίου, ώστε να συμπεριληφθούν και τα παιδιά μεταξύ 12 και 15 ετών, καθώς ήδη χορηγείται σε εφήβους από 16 χρονών και άνω στην Ε.Ε.

Πρόκεται για πόρισμα το οποίο ανέμεναν πολλές χώρες της Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, προκειμένου να ξεκινήσει η χορήγηση των εμβολίων στις συγκεκριμένες ηλικίες 

Σε σχετική δήλωση είχε προβεί, άλλωστε, ο πρωθυπουργός από τη Σύνοδο Κορυφής προχθές, τονίζοντας πως «θα συζητηθεί ο εμβολιασμός για τα παιδιά από το Γυμνάσιο και άνω, από την ηλικία των 12 και πάνω» και προσθέτοντας ότι η έγκριση του ΕΜΑ, «θα δώσει νέα δυναμική» στην εμβολιαστική εκστρατεία. 

Ήδη από χθες η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, είχε ανακοινώσει ότι ο εμβολιασμός από 12 ετών θα ξεκινήσει στη Γερμανία από τις 7 Ιουνίου. 

«Έχουμε δεδομένα που δείχνουν ότι το εμβόλιο κατά της Covid-19, είναι ασφαλές και στις ηλικίες 12-15 ετών», δήλωσε κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής για τη στρατηγική εμβολιασμού του ΕΜΑ, Μάρκο Καβαλέρι, σημειώνοντας ότι εναπόκειται σε κάθε κράτος-μέλος να αποφασίσει αν και πότε θα χορηγήσει το εν λόγω εμβόλιο σε αυτές τις ηλικίες.

«Η επιτροπή για τα ανθρώπινα φάρμακα του EMA (CHMP) ενέκρινε το εμβόλιο Comirnaty για την Covid-19 σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών. Το εμβόλιο έχει ήδη εγκριθεί για χρήση σε ενήλικες και εφήβους ηλικίας 16 ετών και άνω και τώρα έχουμε δεδομένα που δείχνουν ότι το εμβόλιο αυτό είναι ασφαλές και στις ηλικίες 12-15 ετών», είπε ο ίδιος. 

Η γνωμοδότηση του ΕΜΑ θα διαβιβαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα δώσει την τελική έγκριση, είπε ο Μ. Καβαλέρι σημειώνοντας, ωστόσο, ότι εναπόκειται σε κάθε κράτος-μέλος να αποφασίζει εάν και πότε θα χρησιμοποιηθεί αυτό το εμβόλιο σε εφήβους στο μέλλον.

«Η επέκταση της προστασίας αυτού του ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου σε πληθυσμό νεότερων ηλικιών, είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου στην καταπολέμηση αυτής της πανδημίας. Αναγνωρίζουμε αυτό το σημαντικό επίτευγμα», δήλωσε ο επικεφαλής του ΕΜΑ για τη στρατηγική εμβολιασμού.