Εμβόλια στη Βρετανία: Έκκληση επιστημόνων για επιτάχυνση της δεύτερης δόσης

Εμβόλια στη Βρετανία: Έκκληση επιστημόνων για επιτάχυνση της δεύτερης δόσης

Η ινδική μετάλλαξη φέρνει τρίτο κύμα πλήττοντας κυρίως όσους δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επείγουσα έκκληση στις βρετανικές αρχές υγείας να επισπεύσουν τις δεύτερες δόσεις των εμβολίων στον πληθυσμό που επί τούτου καθυστέρησαν κάνουν πλέον Βρετανοί επιστήμονες βλέποντας ότι η ινδική μετάλλαξη φέρνει νέο κύμα της πανδημίας στο νησί και η πρώτη δόση των εμβολίων δεν αρκεί για να το ανασχέσει.

Τα στοιχεία στη Βρετανία δείχνουν ότι η μετάλλαξη Β.1.617.2 που προέρχεται από το ινδικό στέλεχος πολλαπλασιάζεται στην Αγγλία, κυρίως, οδηγώντας σε αύξηση του εθνικού αριθμού κρουσμάτων παρά τον εκτεταμένο εμβολιασμό του πληθυσμού που οδήγησε σε μεγάλη χαλάρωση των μέτρων.

Εκτιμάται ότι αυτή η ινδική μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική από εκείνη που είχε εντοπιστεί για πρώτη φορά στα τέλη του 2020 στο Κεντ και είναι γνωστή ως η βρετανική μετάλλαξη, κυριαρχούσα πλέον και στην Ελλάδα.

Αυτό που τώρα εντοπίζουν οι επιστήμονες στη Βρετανία είναι πως το ινδικό στέλεχος φαίνεται πιο ανθεκτικό στα αντισώματα των εμβολίων, ειδικά για όσους έχουν λάβει μόνο την πρώτη δόση.

Το αποτέλεσμα είναι να αναμένεται αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία τις προσεχείς ημέρες και να τίθεται σε αμφιβολία η πλήρης άρση των μέτρων (πλην ορισμένων εξαιρέσεων) που έχει εξαγγελθεί για τις 21 Ιουνίου.

Διαβάστε επίσης:

Ήδη ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος (ΒΜΑ) κάλεσε τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να εκπληρώσει την υπόσχεσή του ότι θα άρει τα μέτρα με βάση τα στοιχεία και όχι τις ημερομηνίες, και ζήτησε να μην προχωρήσει η κυβέρνηση στο τέταρτο στάδιο του ανοίγματος της οικονομίας σε 20 μέρες «μέχρι να μελετηθούν επιστημονικά τα νεότερα δεδομένα».

Τη Δευτέρα καταγράφηκαν 3.383 μέα κρούσματα στη Βρετανία, σημειώνοντας μεγάλη αύξηση κατά 944 σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα.

«Βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή», είπε ο πρόεδρος του ΒΜΑ Δρ. Τσάαντ Νάγκπολ, προειδοποιώντας κατά ενός πρόωρου ανοίγματος. «Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος», πρόσθεσε με νόημα.

Κάποιοι ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει να περιοριστεί άμεσα το χρονικά διάστημα μεταξύ των δύο δόσεων στο ελάχιστο των οκτώ εβδομάδων για το εμβόλιο της AstraZeneca, ώστε να θωρακιστεί καλύτερα πληθυσμός προ της ινδικής μετάλλαξης, ενώ η πολιτική των αρχών υγείας ήταν η χορήγηση της πρώτης δόσης στον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό πολιτών, σε βάρος της χορήγησης της δεύτερης.

Πηγή: The Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT