ΝΑΤΟ: Τι απαντά ο Στόλτενμπεργκ στις αναφορές για τουρκική στήριξη στη Λευκορωσία

ΝΑΤΟ: Τι απαντά ο Στόλτενμπεργκ στις αναφορές για τουρκική στήριξη στη Λευκορωσία

Το ΝΑΤΟ προχώρησε σε μια «ξεκάθαρη και ισχυρή δήλωση από όλους τους συμμάχους την περασμένη εβδομάδα», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα «συμφώνησε σε μία ισχυρή δήλωση καταδικάζοντας σκληρά την αναγκαστική προσγείωση ενός πολιτικού αεροσκάφους στην πορεία του από μία πρωτεύουσα του ΝΑΤΟ, την Αθήνα προς μία άλλη πρωτεύουσα του ΝΑΤΟ, το Βίλνιους» σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ ερωτηθείς, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας, σχετικά με αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες ο Υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας ευχαρίστησε την Τουρκία για τη βοήθειά της στο να είναι πιο ήπια η αντίδραση των συμμάχων του ΝΑΤΟ.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Πίεση Άγκυρας στο ΝΑΤΟ υπέρ Λευκορωσίας

«Δηλώσαμε επίσης ξεκάθαρα ότι αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι μία ανεξάρτητη έρευνα και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δήλωσαν επίσης ξεκάθαρα ότι χρειαζόμαστε να δούμε ότι ο δημοσιογράφος και η φίλη του που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της προσγείωσης του αεροπλάνου, πρέπει να απελευθερωθούν» υπογράμμισε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

«Έχω επίσης δηλώσει πολλές φορές ότι καλώ για την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων στην Λευκορωσία» συμπλήρωσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ προχώρησε σε μια «ξεκάθαρη και ισχυρή δήλωση από όλους τους συμμάχους την περασμένη εβδομάδα» και επίσης καλωσορίζει το γεγονός ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εφαρμόζουν κυρώσεις, καθώς και τα μέτρα και τις κυρώσεις που συμφωνήθηκαν από την Ε.Ε. «Αυτό είναι ξεκάθαρο μήνυμα και ενωτικό για το θέμα» κατέληξε ο ΓΓ της Συμμαχίας.

Και χθες, Δευτέρα, ο κ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ προχώρησαν σε «ξεκάθαρη καταδίκη» του περιστατικού με την εκτροπή του αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ της Λευκορωσίας και τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς.

Reuters: Η Τουρκία πίεσε το ΝΑΤΟ για ηπιότερη αντίδραση κατά της Λευκορωσίας

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, την περασμένη εβδομάδα, η δήλωση δύο παραγράφων που συνέταξε το ΝΑΤΟ για τη Λευκορωσία δεν περιελάμβανε απειλές κυρώσεων, έπειτα από παρέμβαση της Τουρκίας

Από την κοινή δήλωση των 30 μελών του ΝΑΤΟ απουσίαζαν επίσης οι χαρακτηρισμοί «κρατική αεροπειρατεία» και «εξωφρενικό συμβάν», τους οποίους είχε χρησιμοποιήσει ο γ.γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ. Η Άγκυρα επέμεινε να μη συμπεριληφθούν στο κείμενο οι προτάσεις των Βαλτικών Δημοκρατιών και της Πολωνίας για απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων στη Λευκορωσία, για διακοπή της στρατιωτικής συνεργασίας ΝΑΤΟ – Λευκορωσίας και για νέο γύρο κυρώσεων εις βάρος της χώρας. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή