ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο κορωνοϊού: Αίτημα Moderna για πλήρη έγκριση στις ΗΠΑ

Αίτημα για πλήρη έγκριση του εμβολίου της για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, υπέβαλε η Moderna στον Αμερικάνικο Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων

emvolio-koronoioy-aitima-moderna-gia-pliri-egkrisi-stis-ipa-561384424

Αίτημα για πλήρη έγκριση του εμβολίου της κατά του κορωνοϊού, για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, υπέβαλε η φαρμακευτική εταιρεία Moderna στον Αμερικάνικο Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA).

⇒ Διαβάστε ακόμη: ΠΟΥ: «Πράσινο φως» στο κινεζικό εμβόλιο της Sinovac

Το εμβόλιο έλαβε στις 18 Δεκεμβρίου άδεια κατεπείγουσας χρήσης από τον FDA.

Έκτοτε έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 124 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), την κύρια ομοσπονδιακή υπηρεσία δημόσιας υγείας των ΗΠΑ.

Μια άδεια κατεπείγουσας χρήσης βασίζεται «στα βέλτιστα διαθέσιμα στοιχεία» χωρίς την αναμονή για μακροπρόθεσμα δεδομένα παρακολούθησης, απαραίτητα για πλήρη έγκριση, εξηγεί ο FDA στον ιστότοπό του. Αυτού του τύπου η άδεια έκτακτης ανάγκης, που χορηγείται υπό όρους, μπορεί να ανακληθεί ή να τροποποιηθεί ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με τα νέα δεδομένα που συλλέγονται.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε αυτό το σημαντικό βήμα», ανέφερε σε ανακοίνωση του ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ.

Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας «θα συνεχίσει να παρέχει δεδομένα (…) συνεχώς μέσα στις επόμενες εβδομάδες» στις υγειονομικές αρχές προκειμένου να στηρίξει το αίτημά της, συμπλήρωσε.

Η συμμαχία Pfizer/BioNTech υπέβαλε επίσης στις αρχές Μαΐου στον FDA αίτημα για πλήρη έγκριση για το δικό της εμβόλιο για την Covid-19, για άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Εμβολιασμοί εφήβων: Το πόρισμα και οι συστάσεις του ECDC

Η Moderna στα τέλη Μαΐου ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο της είναι ασφαλές και αποτελεσματικό σε εφήβους ηλικίας 12 έως 17 ετών και σκοπεύει να ζητήσει επείγουσα άδεια χρήσης για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα στις αρχές Ιουνίου.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ