ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπλίνκεν προς Χριστοδουλίδη: Στήριξη ΗΠΑ στον μηχανισμό 3+1 για την Ανατ. Μεσόγειο

Τη στήριξη της Ουάσιγκτον στον μηχανισμό 3+1, ο οποίος περιλαμβάνει την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών

Μπλίνκεν προς Χριστοδουλίδη: Στήριξη ΗΠΑ στον μηχανισμό 3+1 για την Ανατ. Μεσόγειο

Τη στήριξη της Ουάσιγκτον στον μηχανισμό 3+1, ο οποίος περιλαμβάνει την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με το Κύπριο ομόλογο του Νίκο Χριστοδουλίδη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν την αμοιβαία δέσμευση για εμβάθυνση της ισχυρής διμερούς σχέσης και συμφώνησαν για τη σημασία της προώθησης της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της περιφερειακής συνεργασίας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφωνιών.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο Άντονι Μπλίνκεν δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την κυπριακή ηγεσία, με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, για την επανένωση του νησιού, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν και τις δύο πλευρές να επιδείξουν την αναγκαία δεκτικότητα, ευελιξία και συμβιβαστική διάθεση ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος για την επανεκκίνηση των συνομιλιών.

Τέλος, ο Αμερικανός υπουργός τόνισε τη σημασία των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κακοήθους επιρροής της Ρωσίας και της Κίνας στην περιοχή.

Είχε προηγηθεί, πριν από λίγες μέρες, ενημερωτικό έγγραφό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο κατέγραφε αναλυτικά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Χριστοδουλίδης: Eυγνώμων για τη σταθερή θέση των ΗΠΑ στο Κυπριακό

«Εγκάρδια και θετική τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Α. Μπλίνκεν», σημείωσε νωρίτερα σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο κ. Χριστοδουλίδης.

«Οι προοπτικές για ισχυρή και κοινά ωφέλιμη διμερή συνεργασία ανάμεσα στην Κύπρο και τις ΗΠΑ είναι άριστες και μπορούν να καταστούν ακόμη πιο ωφέλιμες για την ευρύτερη περιοχή. Eυγνώμων στις ΗΠΑ για την σταθερή τους θέση στο Κυπριακό» συμπλήρωσε ο Κύπριος ΥΠΕΞ.

Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η πρώτη συνομιλία των δύο ανδρών από την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Μπλίνκεν, με τον οποίο ο κ. Χριστοδουλίδης είχε συναντηθεί όταν ο Αμερικανός αξιωματούχος υπηρετούσε την Kυβέρνηση Ομπάμα. Η συνομιλία ήταν θερμή και διήρκεσε 25 λεπτά.

Διπλωματική πηγή στην Κύπρο ανέφερε ότι ο κ. Μπλίνκεν διαβεβαίωσε τον κ. Χριστοδουλίδη για την επιθυμία των ΗΠΑ να ενισχύσουν περαιτέρω τις σχέσεις τους με την Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας το σημαντικό ρόλο αναγνωρίζουν στην περιοχή και βλέπουν τις ενέργειές της, ειδικά στη διαδικασία 3+1 με την Ελλάδα και το Ισραήλ.

Σε σχέση με το Κυπριακό, διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διερευνητική προσπάθεια του Γ.Γ. του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ δεν είχαν ακόμη κάποια εμπλοκή, πέραν της επαναβεβαίωσης της πάγιας υποστήριξης στη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σε μία στιγμή όπου η Τουρκία προωθεί διχοτομικές προτάσεις δύο κρατών.

Ο κ. Μπλίνκεν, σύμφωνα με την ίδια πηγή, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση πέραν της διζωνική δικοινοτικής ομοσπονδίας, ενώ τόνισε πως δεν μπορούν να ανεχτούν παραβιάσεις και μονομερείς ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ και τα Βαρώσια, κάτι που μετέφεραν στην Τουρκία, σε υψηλό επίπεδο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή Κύπρου, ΚΥΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις