Ερντογάν: Άνοιγμα στην Αίγυπτο για την Ανατ. Μεσόγειο – Νέες «βολές» κατά ΗΠΑ

Ερντογάν: Άνοιγμα στην Αίγυπτο για την Ανατ. Μεσόγειο – Νέες «βολές» κατά ΗΠΑ

Η Τουρκία και η Αίγυπτος έχουν ένα ευρύ πεδίο συνεργασίας από την Ανατολική Μεσόγειο έως τη Λιβύη, σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ελπίδα να ενισχυθεί η συνεργασία της Άγκυρας με την Αίγυπτο και τις χώρες του Κόλπου εξέφρασε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Επίσκεψη Τσαβούσογλου: Ειλικρινής πρόθεση ομαλοποίησης ή συνέχιση της έντασης; Το μπαλάκι στους Μητσοτάκη – Ερντογάν

Η Τουρκία και η Αίγυπτος έχουν ένα ευρύ πεδίο συνεργασίας από την Ανατολική Μεσόγειο έως τη Λιβύη, σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος και επεσήμανε ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με το Κάιρο και τις χώρες του Κόλπου, έπειτα από χρόνια εντάσεων.

«Η επιθυμία μας είναι να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις ευκαιρίες για συνεργασία στο μέγιστο επίπεδο και να βελτιώσουμε τους δεσμούς μας στη βάση του αμοιβαίου οφέλους» σημείωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη το βράδυ της Τρίτης στο κρατικό δίκτυο TRT Haber.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Επίσκεψη Τσαβούσογλου: Πρώτο βήμα για ήρεμα νερά – Τα μηνύματα και οι προσδοκίες

Ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε νέα «πυρά» κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, με αφορμή τη στάση των ΗΠΑ για τη  Γενοκτονία των Αρμενίων, το ΡΚΚ και τους ρωσικούς πυραύλους S-400 που προμηθεύτηκε η Άγκυρα.

Ο κ. Ερντογάν διερωτήθηκε γιατί επικρατεί τέτοια ένταση στις σχέσεις Άγκυρας – Ουάσιγκτον, σημειώνοντας ότι δεν υπήρχαν τέτοια ζητήματα επί προεδρίας Μπους, Ομπάμα και Τραμπ.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Σονέρ Τσαγαπτάι στην «Κ»: Ο Ερντογάν θέλει μια Τουρκία με ρόλο

Όπως είπε, ο λόγος για τις εντάσεις Τουρκίας – ΗΠΑ σήμερα, είναι τα γεγονότα του 1915. «Ας το αφήσουμε στους ιστορικούς, τους ανθρωπολόγους και ας κάνουμε ό,τι χρειάζεται» πρόσθεσε αναφερόμενος στη Γενοκτονία, ενώ διερωτήθηκε αν οι ΗΠΑ είναι «συνήγορος» των Αρμενίων.

Παράλληλα, καταλόγισε στις ΗΠΑ ότι δεν συμμερίζονται τις ανησυχίες της Τουρκίας σε ό,τι αφορά το PKK και το YPG. «Θα σταθεί ο σύμμαχός μας στο πλευρό μας ή με τους τρομοκράτες;» σημείωσε. Ως προς τουs S-400, επέμεινε ότι η Άγκυρα έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα. 

Με πληροφορίες από Reuters, Anadolu, Daily Sabah

Τελευταίες ειδήσεις

Μπλίνκεν προς Χριστοδουλίδη: Στήριξη ΗΠΑ στον μηχανισμό 3+1 για την Ανατ. Μεσόγειο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή