Πρώτη αντίδραση Νετανιάχου: Καλεί τα δεξιά κόμματα να αντιταχθούν στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό

Πρώτη αντίδραση Νετανιάχου: Καλεί τα δεξιά κόμματα να αντιταχθούν στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ύστατη μάχη για την πολιτική του επιβίωση δίνει ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος στην πρώτη του αντίδραση μετά την ανακοίνωση του σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού από τους Γιαΐρ Λαπίντ και Ναφτάλι Μπένετ, καλεί τα κόμματα της δεξιάς να αντιταχθούν. 

Διαβάστε ακόμη: Ψήφο εμπιστοσύνης από την Κνεσέτ χρειάζεται ο Λαπίντ

Ειδικότερα, ο Νετανιάχου απηύθυνε έκκληση σε όλατα τα μέλη της Κνεσέτ «που εκλέχθηκαν με δεξιές ψήφους» να αντιταχθούν στον νέο «επικίνδυνο και αριστερό συνασπισμό που ανακοινώθηκε το βράδυ της Τετάρτης».

Ο αντίπαλος του Νετανιάχου είχε περιθώριο, μέχρι τα μεσάνυχτα, να ενημερώσει τον Ισραηλινό πρόεδρο Ρεουβέν Ρίβλιν ότι συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία των 61 βουλευτών σε σύνολο 120 και κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία για μια κυβέρνηση «αλλαγής». Μάλιστα, οι διαβουλεύσεις διήρκησαν πολλές μέρες και ο Λαπίντ κατάφερε να ανακοινώσει στον Ρίβλιν τον σχηματισμό κυβέρνησης, λίγο πριν από την εκπνοή της προθεσμίας. 

Λαπίντ και Μπένετ έχουν συμφωνήσει να λειτουργήσουν ως εκ περιτροπής πρωθυπουργοί και πρέπει να κερδίσουν την απόλυτη πλειοψηφία των 61 εδρών από τις 120 της Κνεσέτ.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης με τον αρχηγό του κόμματος της Αραβικής Λίστας, Μανσούρ Αμπάς, λίγες ώρες πριν λήξει η διορία της διερευνητικής εντολής που είχε παραλάβει από τον πρόεδρο της χώρας Ρέουβεν Ρίβλιν, σε μια προσπάθεια επίλυσης των τελικών διαφορών.

Την τελευταία φορά που ένα αραβικό κόμμα είχε στηρίξει μια ισραηλινή κυβέρνηση, χωρίς όμως να συμμετέχει σε αυτή, ήταν το 1992 στη διάρκεια της «κυβέρνησης ειρήνης» του Γιτζάκ Ράμπιν. Αυτή τη φορά, το αραβικό κόμμα Ράαμ υπό τον Μάνσουρ Αμπάς υπέγραψε τη συμφωνία χωρίς προς το παρόν να έχει διευκρινίσει αν θα συμμετέχει ενεργά στην κυβέρνηση.

Στα πρώτα δημόσια σχόλιά του μετά την ανακοίνωση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην απομάκρυνσή του μετά από 12 χρόνια στην εξουσία, ο Νετανιάχου χαρακτήρισε την «αριστερή» κυβέρνηση Λαπίντ-Μπενέτ ως «επικίνδυνη».

Να σημειωθεί ότι ο ισραηλινός Τύπος αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Κνεσέτ, Γιαρίβ Λεβίν, ο οποίος ανήκει στο κόμμα του Νετανιάχου, ενδέχεται να προσπαθήσει να καθυστερήσει την ψηφοφορία, σε μια προσπάθεια να υπάρξουν αποχωρήσεις από τον συνασπισμό κατά του Νετανιάχου.

Τελευταίες ειδήσεις

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή