Εθνικιστικές κορώνες Ερντογάν σε εγκαίνια τζαμιού: «Κληρονομιά κατάκτησης» η Αγία Σοφία

Εθνικιστικές κορώνες Ερντογάν σε εγκαίνια τζαμιού: «Κληρονομιά κατάκτησης» η Αγία Σοφία

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στην τελετή εγκαινίων του νέου τζαμιού στην πόλη Ζονγκουλντάκ μίλησε την Παρασκευή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια από τις πολλές ανάλογες κινήσεις του τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ υπόσχεται χτίσιμο και άλλων τζαμιών σε διάφορα σημεία της Τουρκίας.

«Πιστεύω πως κάθε τζαμί το οποίο χτίζουμε, είναι ένας πνευματικός φρουρός που προστατεύει το μέλλον του λαού μας και της πατρίδας μας», δήλωσε και εξήγησε τους λόγους της απόφασης του για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί:       

«Eμείς αυτά τα εδάφη τα διατηρήσαμε και τα κάναμε πατρίδα μας με το αίμα μας, με τη σημαία μας και με τον ήχο της προσευχής που ακούγεται από τα τζαμιά. Γι αυτό είναι σημαντικό και έχει νόημα το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας και πάλι για προσκύνημα ως τζαμί, καθώς είναι κληρονομιά κατάκτησης».

Διαβάστε επίσης: Ο Ερντογάν έπληξε άλλο ένα σύμβολο του κεμαλισμού

Ο κ. Ερντογάν θυμήθηκε, μάλιστα, και το ποίημα του Ζιγιά Γκιοκάλπ, για το οποίο είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης το 1998, επειδή είχε απαγγείλει τους στίχους του και είχε κατηγορηθεί για υπόθαλψη θρησκευτικού μίσους: «Τα τζαμιά είναι οι στρατώνες μας / οι θόλοι είναι τα κράνη μας / οι μιναρέδες οι ξιφολόγχες μας / και οι πιστοί είναι οι στρατιώτες μας».

O πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε πως η χώρα του δεν περιορίζεται μόνο στα σύνορα της. «H Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα που η δύναμη της και οι ευθύνες της δεν θα περιορίζονται εντός των συνόρων της. Θα χτίζει τις γέφυρες από το παρελθόν στο μέλλον και θα συνεχίσουμε να προχωράμε προς το μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή