ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ – CDC: Αύξηση στα ποσοστά νοσηλείας εφήβων – Συστάσεις για εμβολιασμό

Τα ποσοστά νοσηλείας εφήβων αυξήθηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, σύμφωνα με νέα μελέτη

ΗΠΑ – CDC: Αύξηση στα ποσοστά νοσηλείας εφήβων – Συστάσεις για εμβολιασμό

Κάλεσμα στους γονείς, προκειμένου να εμβολιαστούν οι έφηβοι κατά του κορωνοϊού, απηύθυνε η διευθύντρια των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), Ροσέλ Ουαλένσκι, επικαλούμενη αυξημένα ποσοστά νοσηλείας στη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Βρετανία: Υπό εξέταση συνδυασμός εμβολίων

«Με ανησυχεί έντονα ο αριθμός των εφήβων που νοσηλεύονται και λυπάμαι που βλέπω τον αριθμό των εφήβων που χρειάστηκαν θεραπεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας» ανέφερε.

«Πολλά από αυτά τα δεινά μπορούν να αποφευχθούν» πρόσθεσε, προτρέποντας «γονείς, συγγενείς και στενούς φίλους να σταθούν στο πλευρό μου και να μιλήσουν με τους εφήβους» σχετικά με τη σημασία των στρατηγικών πρόληψης και του εμβολιασμού.

Η μελέτη την οποία επικαλείται η διευθύντρια του CDC έδειξε ότι τα ποσοστά νοσηλειών μεταξύ των εφήβων είχαν μειωθεί τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ωστόσο αυξήθηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, παρόλο που τα ποσοστά νοσηλείας παρέμεναν σταθερά στους άνω των 65 ετών, πιθανώς λόγω των υψηλότερων ποσοστών εμβολιασμού σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

⇒ Διαβάστε ακόμη: ΗΠΑ – CDC: Οι έφηβοι με Covid χρειάζονται νοσηλεία τρεις φορές συχνότερα από εκείνους με γρίπη

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι αυξημένες νοσηλείες μεταξύ των εφήβων τον Μάρτιο και τον Απρίλιο μπορεί να σχετίζεται με διάφορους παράγοντες, όπως οι πιο μεταδοτικές και δυνητικά πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις, η επιστροφή στο σχολείο, καθώς και οι αλλαγές σε συμπεριφορές πρόληψης (κοινωνικές αποστάσεις, η χρήση μάσκας).

Παρόλο που η μελέτη αφορά μια μικρή ομάδα εφήβων, αξιωματούχοι του CDC και άλλοι εμπειρογνώμονες εξέφρασαν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο σοβαρής νόσησης και τόνισαν τη σημασία όχι μόνο του εμβολιασμού αλλά και της χρήσης μάσκας.

«Ο εμβολιασμός είναι η δική μας διέξοδος από αυτήν την πανδημία», δήλωσε η κ. Ουαλένσκι. «Συνεχίζω να βλέπω πολλά υποσχόμενα σημάδια σε δεδομένα του CDC ότι πλησιάζουμε στο τέλος της πανδημίας σε αυτή τη χώρα. Ωστόσο, όλοι πρέπει να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί και να εμβολιαστούμε για να περάσουμε τη γραμμή τερματισμού» πρόσθεσε.

Η νέα μελέτη βασίζεται σε δεδομένα από το δίκτυο παρακολούθησης COVID-19 του CDC, που καλύπτει περίπου το 10% του πληθυσμού των ΗΠΑ. Η μελέτη εξέτασε 376 εφήβους ηλικίας 12 έως 17 ετών που νοσηλεύτηκαν μεταξύ 1 Ιανουαρίου και 31 Μαρτίου και ήταν θετικοί στον κορωνοϊό.

Κατά την έκθεση, 172 από τους νέους πιθανώς νοσηλεύονταν για άλλους λόγους που δεν σχετίζονται άμεσα με τον κορωνοϊό. Ως προς τους υπόλοιπους 204 νέους, νοσηλεύτηκαν λόγω COVID-19, με το 31% να εισάγεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας και το 5% να χρειάζεται συσκευή μηχανικής υποστήριξης αναπνοής. Κανένας από τους νέους δεν έχασε τη ζωή του.

Περίπου το 70% των 204 εφήβων που νοσηλεύτηκαν για COVID-19 είχαν τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα – κυρίως παχυσαρκία. Ωστόσο, σχεδόν το 30% δεν είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα, σύμφωνα με την έκθεση, «υποδεικνύοντας ότι οι υγιείς έφηβοι διατρέχουν επίσης κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια που σχετίζεται με την COVID-19».

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα αθροιστικά ποσοστά νοσηλείας COVID-19 για τους εφήβους από την 1η Οκτωβρίου 2020 έως τις 24 Απριλίου 2021, ήταν 2,5 έως τρεις φορές υψηλότερα από τα ποσοστά νοσηλείας που σχετίζονται με την εποχική γρίπη την τελευταία τριετία.

Υπενθυμίζεται ότι οι έφηβοι ηλικίας 12-15 ετών ξεκίνησαν να εμβολιάζονται στις ΗΠΑ από τα μέσα Μαΐου, έπειτα από την έγκριση της χορήγησης του εμβολίου της Pfizer/BioNTech και για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Πηγή: Washington Post

Τελευταίες ειδήσεις

Γέννησε η Μέγκαν Μαρκλ – Το όνομα του μωρού

Στέφανος Τσιτσιπάς: Στους «οκτώ» του Roland Garros

Κορωνοϊός: 580 νέα κρούσματα, 24 θάνατοι, 398 διασωληνωμένοι

Self test: Τι ισχύει για εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα – Πώς γίνεται η δήλωση στο self-testing.gov.gr