ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Συγχαρητήρια στη Νιγηρία για το «μπλόκο» στο Twitter

Τραμπ: Συγχαρητήρια στη Νιγηρία για το «μπλόκο» στο Twitter

Την κυβέρνηση της Νιγηρίας επαίνεσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με αφορμή την απόφαση της αφρικανικής χώρας να απαγορεύσει την πρόσβαση στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, κίνηση που έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.

Ο Τραμπ, στον οποίο έχει απαγορευθεί διά βίου η χρήση της συγκεκριμένης πλατφόρμας, εξήρε τη στάση της κυβέρνησης του προέδρου Μουχαμαντού Μπουχάρι σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα χθες Τρίτη.

Διαβάστε ακόμα: To Facebook κλείνει για δύο χρόνια τον λογαριασμό του Τραμπ

«Συγχαρητήρια στη χώρα της Νιγηρίας, που μόλις απαγόρευσε το Twitter διότι απαγόρευσε τον Πρόεδρό της», ανέφερε ο μεγιστάνας.

«Κι άλλες χώρες θα έπρεπε να απαγορεύσουν το Twitter και το Facebook επειδή δεν επιτρέπουν να εκφράζεσαι ανοιχτά και με ελευθερία», συνέχισε και πρόσθεσε «ίσως έπρεπε να το είχα κάνει κι εγώ όταν ήμουν πρόεδρος».

Διαβάστε ακόμη: Έκλεισε οριστικά το blog του Ντόναλντ Τραμπ

Η κυβέρνηση της Νιγηρίας ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι αναστέλλει επ’ αόριστον την πρόσβαση στο Twitter εξαιτίας της «χρήσης της πλατφόρμας για υπονομευτικές δραστηριότητες».

Η απαγόρευση της πρόσβασης καταγράφηκε μερικά 24ωρα αφού διαχειριστές του ιστότοπου διέγραψαν ανάρτηση του προέδρου Μπουχάρι και έθεσαν τον λογαριασμό του σε αναστολή για 12 ώρες.

Η απόφαση να διαγραφτεί το tweet ήταν «απογοητευτική», αλλά δεν ήταν ο μοναδικός λόγος που απαγορεύθηκε η πρόσβαση στον ιστότοπο, είπε ο ίδιος ο κ. Μπουχάρι, συμπληρώνοντας πως το μέτρο αυτό είναι προσωρινό, αλλά χωρίς να διευκρινίσει πότε θα αρθεί.

Η διεύθυνση του Twitter ανέφερε πως η απαγόρευση της προκάλεσε «βαθιά ανησυχία» και ότι θα καταβάλει προσπάθεια να «αποκαταστήσει την πρόσβαση όλων όσοι βασίζονται» στην πλατφόρμα στη Νιγηρία «για να επικοινωνούν και να συνδέονται με τον κόσμο».

«Η πρόσβαση στο ελεύθερο και ανοικτό διαδίκτυο είναι θεμελιώδες δικαίωμα στη σύγχρονη κοινωνία», έκρινε ακόμη.

Αρκετές οργανώσεις, ανάμεσά τους ο νιγηριανός δικηγορικός σύλλογος, ετοιμάζονται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη αν η κυβέρνηση του Μαχαμαντού Μπουχάρι δεν προχωρήσει σε άρση της απαγόρευσης της πρόσβασης στον ιστότοπο. Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε την κυβέρνηση της Νιγηρίας να άρει το μέτρο. ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Καναδάς καταδίκασαν την απαγόρευση της πρόσβασης.

Τελευταίες ειδήσεις

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, dpa