Σαουδική Αραβία: Άνδρας εκτελέστηκε για αδίκηματα που είχε διαπράξει ως ανήλικος

Σαουδική Αραβία: Άνδρας εκτελέστηκε για αδίκηματα που είχε διαπράξει ως ανήλικος

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένας 26χρονος άνδρας εκτελέστηκε στη Σαουδική Αραβία για αδικήματα που έκανε όσο ήταν ακόμα ανήλικος, παρότι το βασίλειο του Κόλπου έχει διαβεβαιώσει πρόσφατα ότι η θανατική ποινή δεν διαθέτει πλέον ισχύ πάνω σε εγκλήματα που διαπράχθηκαν από ανήλικους. Η σύλληψη του εκτελεσθέντα Μουσταφά αλ-Ντάρουις έλαβε χώρα το 2015, με την κατηγορία της σύστασης τρομοκρατικού πυρήνα και της απόπειρας να πυροδοτήσει ένοπλη εξέγερση στη χώρα.

Για να αποτραπεί η εκτέλεση του αγωνίστηκαν διάφορες οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οποίες χαρακτήρισαν τη δίκη του άδικη. Ειδικότερα, η Διεθνής Αμνηστία και η ανθρωπιστική οργάνωση κατά της θανατικής ποινής «Reprieve» αναφέρουν ότι ο 26χρονος είχε αναιρέσει την ομολογία του για τη διάπραξη των αδικημάτων, η οποία, σύμφωνα με τα λεγόμενα τους, είχε προέλθει μετά από σκληρά βασανιστήρια.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι κατηγορίες που έφεραν τον νεαρό άνδρα ενώπιον της εσχάτης των ποινών περιελάμβαναν «την προσπάθεια διατάραξης της ασφάλειας μέσω πρόκλησης ταραχών» και τη «διασπορά της διχόνοιας» στη σαουδαραβική κοινωνία. Τα στοιχεία εναντίον του περιελάμβαναν μία φωτογραφία «προσβλητική για τις δυνάμεις ασφαλείας», καθώς και τη συμμετοχή του σε περισσότερες από δέκα συγκεντρώσεις «ταραξιών» το 2011 και το 2012, όταν δεν είχε ακόμη κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας του. Το σαουδαραβικό υπουργείο Εσωτερικών τον κατηγορεί επίσης για την απόπειρα δολοφονίας αστυνομικών, κάτι που όμως δεν προσδιορίζεται ακριβώς χρονικά από τα δικαστικά έγγραφα, σύμφωνα με το Reuters.

Τέλος, σύμφωνα με την οργάνωση «Reprieve», η οικογένεια του θανόντος δεν έλαβε καμία ειδοποίηση για την εκτέλεση από τις σαουδαραβικές αρχές, μαθαίνοντας για την πραγματοποίηση της από το διαδίκτυο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή