ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: «Προβλέψιμα ανακριβής» η ρωσική εκδοχή για το επεισόδιο στη Μαύρη Θάλασσα

Ο Βρετανός υπουργός Περιβάλλοντος είπε πως ο κόσμος δεν πρέπει να «παρασύρεται», καθώς τέτοια περιστατικά δεν είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστα

Βρετανία: «Προβλέψιμα ανακριβής» η ρωσική εκδοχή για το επεισόδιο στη Μαύρη Θάλασσα

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε σήμερα πως δεν ερρίφθησαν προειδοποιητικά πυρά εναντίον βρετανικού αντιτορπιλικού στη Μαύρη Θάλασσα και πως η εκδοχή της Ρωσίας για το επεισόδιο είναι «προβλέψιμα ανακριβής», ενώ ο Βρετανός υπουργός Περιβάλλοντος Τζορτζ Γιούστις είπε πως ο κόσμος δεν πρέπει να «παρασύρεται», καθώς τέτοια περιστατικά δεν είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστα.

Η Βρετανία υποβάθμισε το επεισόδιο που σημειώθηκε στα ανοικτά της χερσονήσου της Κριμαίας και για το οποίο η Ρωσία ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις της έριξαν προειδοποιητικά πυρά και βόμβες στην πορεία πλεύσης του αντιτορπιλικού.

Ο Ράαμπ, σε συνέντευξή του στη Σιγκαπούρη, όπου βρίσκεται για να συζητήσει εμπορικές συμφωνίες, υποστήριξε πως κατά το επεισόδιο δεν ρίχτηκαν προειδοποιητικά πυρά ούτε βόμβες.

⇒ Διαβάστε επίσης: «Ούτε βόμβες, ούτε πυρά κατά του πλοίου μας», απαντά το Λονδίνο στη Μόσχα

«Δεν ρίχτηκαν πυρά εναντίον του HMS Defender», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών σε δημοσιογράφους. «Το πλοίο του Βασιλικού Ναυτικού πραγματοποιούσε αβλαβή διέλευση από ουκρανικά χωρικά ύδατα. Αυτό γινόταν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και ο ρωσικός χαρακτηρισμός είναι προβλέψιμα ανακριβής».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιούστις, από την πλευρά του, δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky: «Δεν πιστεύω πως υπάρχει οτιδήποτε σ’ αυτό το συγκεκριμένο συμβάν και ο κόσμος δεν πρέπει να παρασύρεται. Δεν πιστεύω ότι υπήρξαν προειδοποιητικά πυρά, γινόταν μια άσκηση με πυροβόλα και δεν είναι ασυνήθιστο οι Ρώσοι να κάνουν τέτοιες ασκήσεις σ’ αυτή την περιοχή. Το επεισόδιο δεν είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστο μ’ αυτή την έννοια».

Από τη Σιγκαπούρη και στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Ράαμπ κάλεσε επίσης την Κίνα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στο Χονγκ Κονγκ που έχει αναλάβει στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τη Βρετανία, αναφερόμενος στο κλείσιμο χθες, Πέμπτη, της Apple Daily, της πιο ηχηρά φιλοδημοκρατικής εφημερίδας του Χονγκ Κονγκ.

Ο ιδιοκτήτης της Apple Daily και μέλη του προσωπικού της συνελήφθησαν στο πλαίσιο ενός νέου νόμου περί εθνικής ασφαλείας, ο οποίος υποστηρίζεται από το Πεκίνο.

«Αντιμετωπίζουμε πολύ, πολύ σοβαρά αυτό που συμβαίνει με το κλείσιμο της Apple Daily και τη σύλληψη δημοσιογράφων», δήλωσε ο Ράαμπ.

«Καλούμε την Κίνα να σεβαστεί τους όρους που ελεύθερα συνυπέγραψε και πιστεύουμε πως έιναι ζήτημα εμπιστοσύνης καθώς και σημαντικό για το λαό του Χονγκ Κονγκ», δήλωσε ο Ράαμπ αναφερόμενος στη συμφωνία ανάμεσα στη Βρετανία και την Κίνα για τη διακυβέρνηση της πόλης μετά την επιστροφή της στην Κίνα το 1997.

Οι αρχές στο Χονγκ Κονγκ έχουν υποστηρίξει πως οι κινήσεις εναντίον της Apple Daily δεν έχουν στόχο τη βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης ούτε την ελευθερία του Τύπου.

Σημειώνεται επίσης ότι ο πρέσβης της Βρετανίας θα κληθεί σήμερα Πέμπτη στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου. 

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε τη Βρετανία ότι ψεύδεται για το περιστατικό, σε σχόλιά της που μεταδόθηκαν στην κρατική τηλεόραση.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ