Χονγκ Κονγκ: Η μεγάλη φυγή από το καταδυναστευόμενο μελίσσι (εικόνες)

Χονγκ Κονγκ: Η μεγάλη φυγή από το καταδυναστευόμενο μελίσσι (εικόνες)

Όλο και πιο πολύ σφιχταγκαλιάζει το Πεκίνο την πρώην βρετανική αποικία, με τους κατοίκους να νιώθουν πως πνίγονται

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σφιχταγκάλιασμα του Πεκίνου στο Χονγκ Κονγκ έχει στην πράξη καταργήσει το δόγμα «ένα κράτος, δύο συστήματα». Αυτό το πολύβουο μελίσσι της παγκόσμιας οικονομίας και κυρίως η «βασίλισσά» του και ο αυταρχικός… μελισσουργός του, το κινεζικό καθεστώς, κάνουν πλέον τις εργατικότατες «μέλισσες» να θέλουν να φύγουν, και όσοι μπορούν (και τους αφήνουν οι αρχές) πλέον το κάνουν με βιασύνη.

Την Πέμπτη 1η Ιουλίου συμπληρώνονται 24 χρόνια από την αλλαγή κυριαρχίας στην υπερπυκνοκατοικημένη αυτή γωνιά του κινεζικού κόσμου όταν η βρετανική επαρχία πέρασε στον έλεγχο της Κίνας όπως είχε εξ αρχής συμφωνηθεί.

Χονγκ Κονγκ: Η μεγάλη φυγή από το καταδυναστευόμενο μελίσσι (εικόνες)-1

Για δύο δεκαετίες το κινεζικό σύστημα επέτρεπε πρόσθετες ελευθερίες στο Χονγκ Κονγκ ως μια ομαλή μετάβαση στο κινεζικό σύστημα του κρατικού καπιταλισμού, αλλά οι κάτοικοι που είχαν μάθει να ζουν στο βρετανικό σύστημα της ανοικτής αγοράς ένιωθαν προοδευτικά να πνίγονται από τους κινεζικούς περιορισμούς.

Διαβάστε ακόμη:

Χονγκ Κονγκ: Η μεγάλη φυγή από το καταδυναστευόμενο μελίσσι (εικόνες)-2

Εδώ και δύο χρόνια οι αντιδράσεις, που ξεκίνησαν από τα πανεπιστήμια, κλιμακώθηκαν και μόνο ο κορωνοϊός κατάφερε να τις τιθασεύσει. Οι κάτοικοί του νιώθουν έντονη την καταπίεση και όσοι μπορούν φεύγουν, όπως ο 36χρονος φωτογράφος Μάικ Χούι.

Χονγκ Κονγκ: Η μεγάλη φυγή από το καταδυναστευόμενο μελίσσι (εικόνες)-3

Ο επί επτά έτη εργαζόμενος στη φιλελεύθερη εφημερίδα Apple Daily του Χονγκ Κονγκ έως τον Απρίλιο, πήρε πλέον τη γυναίκα του και την κόρη του και έφυγαν για τη Βρετανία: «Αισθάνθηκα πως δεν μπορούσα να μείνω άλλο, ούτε θα μπορούσα να αφήσω την επόμενη γενιά μου να μεγαλώσει σε μια κοινωνία σαν αυτή», είπε ο κ. Χούι.

Μετά τις καθημερινές διαμαρτυρίες που δίχασαν το Χονγκ Κονγκ το 2019 το κινεζικό καθεστώς και η τοπική κυβέρνηση (η «βασίλισσα» της κυψέλης αυτής) προέβησαν σε διωγμούς αντιφρονούντων που συνεχίζονται αν όχι εντείνονται και το 2021.

Χονγκ Κονγκ: Η μεγάλη φυγή από το καταδυναστευόμενο μελίσσι (εικόνες)-4

Έτσι αυτόν τον μήνα πέντε ηγετικά στελέχη της εφημερίδας στην οποία μέχρι πρότινος εργαζόταν ο κ. Χούι συνελήφθησαν, ενώ τα περιουσιακά της στοιχεία περιήλθαν στον έλεγχο των αρχών. Το αποτέλεσμα ήταν να κλείσει η εφημερίδα που αποτελούσε έπαλξη δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ, με τον κ. Χούι να λέει ότι του ραγίζει η καρδιά που έκλεισε η Apple Daily.

Χονγκ Κονγκ: Η μεγάλη φυγή από το καταδυναστευόμενο μελίσσι (εικόνες)-5

Εκείνος τώρα, από τη Βρετανία, νοσταλγεί τους φίλους του και τη δουλειά του στο Χονγκ Κονγκ αλλά όχι και την πολιτεία των 7,5 εκατ.: «Δεν έχω κάποια ιδιαίτερα συναισθήματα για αυτό το μέρος αφού καταστράφηκε τα δύο τελευταία χρόνια», λέει στο Associated Press.

Χονγκ Κονγκ: Η μεγάλη φυγή από το καταδυναστευόμενο μελίσσι (εικόνες)-6

Εκείνος τουλάχιστον κατάφερε να γλιτώσει. Άλλοι δεν ήταν τόσο τυχεροί: Την Κυριακή συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ πριν φύγει άλλος ένας δημοσιογράφος της Apple Daily, ο 57χρονος αρθρογράφος Φουνγκ Γουάι-Κονγκ, ανεβάζοντας πλέον στους επτά τους επιτελείς και δημοσιογράφους της εφημερίδας που έχουν συλληφθεί τις τελευταίες μέρες.

Χονγκ Κονγκ: Η μεγάλη φυγή από το καταδυναστευόμενο μελίσσι (εικόνες)-7

Βλέποντας τις καταστάσεις αυτές ο κ. Χούι νιώθει ανακούφιση, που φτιάχνει πλέον το… δικό του μελίσσι για χάρη της 5χρονης κόρης του στο Λιντς της βόρειας Αγγλίας. Εκεί τουλάχιστον αισθάνεται ελεύθερος και ασφαλής.

Χονγκ Κονγκ: Η μεγάλη φυγή από το καταδυναστευόμενο μελίσσι (εικόνες)-8

Πηγή: Associated Press

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή