Βραζιλία: Σκάνδαλο οδηγεί σε ακύρωση παραγγελίας εμβολίων και τον Μπολσονάρου σε μπελάδες

Βραζιλία: Σκάνδαλο οδηγεί σε ακύρωση παραγγελίας εμβολίων και τον Μπολσονάρου σε μπελάδες

Το υπουργείο Υγείας της χώρας παλεύει μεταξύ καταγγελιών για διαφθορά και ελλιπούς εμβολιασμού

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε στη Βραζιλία οδήγησε στην ακύρωση παραγγελίας μεγάλης παρτίδας εμβολίων από την Ινδία και απειλεί και τον ίδιο τον πρόεδρο της χώρας Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Ο αμφιλεγόμενος ηγέτης της μεγαλύτερης χώρας της Λατινικής Αμερικής κατηγορείται ότι έκανε τα… στραβά μάτια σε υπόθεση διαφθοράς σχετιζόμενη με την προμήθεια ινδικών εμβολίων.

Από την περασμένη εβδομάδα έχει ξεσπάσει σάλος μετά την κατάθεση στη Γερουσία του Λουίς Ρικάρντο Μιράντα, επικεφαλής του τμήματος εισαγωγών του ομοσπονδιακού Υπουργείου Υγείας, και του αδελφού του, Λουίς Μιράντα, βουλευτή που μέχρι πρότινος στήριζε τον Βραζιλιάνο πρόεδρο.

Οι δύο αδελφοί κατέθεσαν ότι υπήρξε πίεση για την εισαγωγή 20 εκατ. εμβολίων Covaxin της ινδικής φαρμακοβιομηχανίας Bharat Biotech, και ότι υπήρξαν ζητήματα με τα τιμολόγια – ειδικά με την προκαταβολή των 38 εκατ. ευρώ.

Το συμβόλαιο αξίας 272 εκατ. ευρώ εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο, και τον Μάρτιο τα δύο αδέλφια έθεσαν υπόψη του προέδρου το θέμα. Εκείνος υποσχέθηκε να το προωθήσει στην ομοσπονδιακή αστυνομία και ανέφερε ότι ο πρόεδρος της κάτω βουλής ενεχόταν στην υπόθεση. Η αστυνομία δεν έλαβε ποτέ όμως αίτημα για έρευνα ούτε από τον κ. Μπολσονάρου ούτε από το υπουργείο Υγείας.

Διαβάστε επίσης:

Το σκάνδαλο προκάλεσε ογκώδεις διαδηλώσεις το Σαββατοκύριακο και την Τρίτη το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την ακύρωση της παραγγελίας, ενώ αυξάνονται οι φωνές στα δύο νομοθετικά σώματα για καθαίρεση του προέδρου.

Εδώ και δύο μήνες η Γερουσία της Βραζιλίας εξετάζει γιατί το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της χώρας αγνόησε ευκαιρίες για την προμήθεια εμβολίων την ώρα που ο κ. Μπολσονάρου προωθεί επίμονα τη χρήση της υδροξυχλωροκίνης, δηλαδή του φαρμάκου κατά της ελονοσίας που έχει επιστημονικά αποδειχθεί ανεπαρκές για την αντιμετώπιση της Covid-19.

Κι όλα αυτά ενώ η λαίλαπα του κορωνοϊού εξακολουθεί να σαρώνει τη χώρα των 212 εκατ. κατοίκων. Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 1.893 ασθενείς και επιβεβαιώθηκαν 64.903 κρούσματα.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας έχει φθάσει μέχρι την Τρίτη τους 515.985 νεκρούς επί συνόλου 18,51 εκατ. και πλέον μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα, που ειδικοί χαρακτηρίζουν υποτιμημένα.

Η Βραζιλία καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας σε απόλυτους αριθμούς μετά τις ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ και την Ινδία.

Έχουν χορηγηθεί ως τώρα 96,6 εκατ. δόσεις εμβολίων. Οι πολίτες που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις των εμβολίων τους έχουν φθάσει τα 25,3 εκατομμύρια, σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς, δηλαδή μόλις το 12% του πληθυσμού.

Πηγή: Reuters, WA Today, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή