Εχει ρόλο η κλιματική αλλαγή στην τραγωδία του Μαϊάμι;

Εχει ρόλο η κλιματική αλλαγή στην τραγωδία του Μαϊάμι;

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΪΑΜΙ. Η κατάρρευση του δωδεκαώροφου κτιρίου στο Μαϊάμι την περασμένη εβδομάδα θέτει ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο της κλιματικής κρίσης και το εάν η ευπάθεια της νότιας Φλόριντα στην άνοδο της θαλάσσιας στάθμης μπορεί να οδηγήσει στην αποσταθεροποίηση περαιτέρω κτιρίων στο μέλλον. Τα αίτια της καταστροφής του Champlain Towers South δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, ωστόσο, μια έκθεση του 2018 σχετικά με τη δομή του κτιρίου προειδοποιούσε για «σημαντικές ρωγμές και σπασίματα στο σκυρόδεμα» και ότι τα ελαττώματα στον σχεδιασμό και η καταστροφή της στεγανοποίησης μπορούν να προκαλέσουν «εκθετική ζημιά» μέσω της επέκτασης των ρωγμών.

Η κατάρρευση του κτιρίου έδειξε την επικίνδυνη κατάσταση κατασκευής και συντήρησης πολυώροφων κτιρίων σε μια περιοχή υπό αυξανόμενη πίεση λόγω της ανόδου της θαλάσσιας στάθμης. Σύμφωνα με τoν Guardian, οι επιστήμονες λένε ότι ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής σε αυτή την κατάρρευση είναι ακόμη ασαφής, αλλά η ακεραιότητα των κτιρίων θα απειληθεί στο μέλλον από την είσοδο του αλμυρού νερού υπογείως, εξασθενώντας τα θεμέλια. «Οταν το κτίριο σχεδιάστηκε πριν από 40 χρόνια, τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν δεν ήταν αρκετά ισχυρά έναντι της εισβολής αλμυρού νερού, το οποίο έχει τη δυνατότητα να διαβρώσει το σκυρόδεμα και τα θεμέλια», δήλωσε ο καθηγητής και διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Προγραμματισμού και Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, Ζονγ-Ρεν Πενγκ. H Washington Post αναφέρει πως σύμφωνα με μελέτη που κυκλοφόρησε το 2020 το έδαφος κάτω από το Champlain Towers South υποχωρεί, ένα ασυνήθιστο φαινόμενο για την ανατολική Φλόριντα, και το κτίριο βυθιζόταν με ρυθμό περίπου 2 χιλιοστά τον χρόνο τη δεκαετία του 1990.

Το μεγαλύτερο μέρος της νότιας Φλόριντα βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, με την κλιματική αλλαγή σε εξέλιξη. Ταυτόχρονα, η περιοχή βρίσκεται πάνω σε ασβεστόλιθο, έναν πορώδη βράχο που επιτρέπει την είσοδο και άνοδο του θαλασσινού νερού. Η πόλη σχεδιάζει να χτίσει ένα μεγάλο θαλάσσιο τείχος για να κρατήσει τον ωκεανό έξω, αλλά δεν υπάρχει άμυνα ενάντια στο νερό που ανεβαίνει κάτω από το έδαφος. Η περιοχή εφάπτεται των θαλασσών, που είναι περίπου 20 εκατοστά υψηλότερες από ό,τι τον προηγούμενο αιώνα και αυτός ο ρυθμός θα επιταχυνθεί, με επιπλέον 43 εκατοστά ανόδου της θαλάσσιας στάθμης έως το 2040. Σύμφωνα με τον καθηγητή Χάρολντ Γουάνελς του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, ανάλογα με την τήξη των πάγων της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής, η ακτογραμμή της νότιας Φλόριντα μπορεί να βυθίζεται κατά 30 εκατοστά επιπλέον ανά δεκαετία το δεύτερο μισό του 21ου αιώνα.

Κατά τον Πενγκ, οι αναβαθμίσεις του κώδικα δόμησης της περιφέρειας Μαϊάμι-Ντέιντ μετά τον τυφώνα «Αντριου», το 1992, έχουν κάνει τις νέες δομές πιο ανθεκτικές σε μεγάλες καταιγίδες, ωστόσο, τα παλαιότερα κτίρια εξακολουθούν να διατρέχουν κίνδυνο και οι νέοι κώδικες για τα κτίρια ενδέχεται να χρειαστεί να επανεξεταστούν και να συνυπολογίσουν το ζήτημα της αύξησης της στάθμης της θάλασσας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή