Ταϊλάνδη: Σάλος με διαρροή που θεωρεί ανεπαρκή τα κινεζικά εμβόλια

Ταϊλάνδη: Σάλος με διαρροή που θεωρεί ανεπαρκή τα κινεζικά εμβόλια

Σκέψεις να ενισχυθούν οι εμβολιασμένοι υγειονομικοί και με Pfizer μετά το Sinovac

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον παγκόσμιο σκεπτικισμό έναντι των κινεζικών εμβολίων ενισχύει η διατύπωση εγγράφου που διέρρευσε από το υπουργείο Υγείας της Ταϊλάνδης, όπου χρησιμοποιείται ευρέως το Sinovac, ότι το υγειονομικό προσωπικό ενδέχεται να εμβολιαστεί με εμβόλιο mRNA, αλλά αυτό δεν πρέπει να μαθευτεί για να μην πληγεί το κύρος του κινεζικού σκευάσματος.

Εσωτερικό σημείωμα του υπουργείου, που περιλάμβανε διατυπωμένες διάφορες απόψεις σχετικά με την ανοσοποίηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στη χώρα εν μέσω νέας έξαρσης του κορωνοϊού περιείχε το σχόλιο κάποιου αξιωματούχου που δεν κατονομάζεται και έχει προκαλέσει σάλο στην Ταϊλάνδη, ενώ πλέον μεταδίδεται και διεθνώς.

Το έγγραφο που διέρρευσε περιείχε την απάντηση του αξιωματούχου αυτού προφανώς στις απόψεις άλλων υπέρ του πρόσθετου εμβολιασμού με εμβόλιο των Pfizer/BioNTech: Έλεγε συγκεκριμένα ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η χορήγηση ενισχυτικής δόσης με το σκεύασμα της Pfizer στους υγειονομικούς πρώτης γραμμής διότι αυτό θα αποτελούσε «παραδοχή ότι το εμβόλιο Sinovac δεν είναι αποτελεσματικό».

Ο υπουργός Υγείας της χώρας της Ινδοκίνας Ανουτίν Τσαρνιβακούλ επιβεβαίωσε ότι το σημείωμα είναι αυθεντικό.

Διαβάστε επίσης:

Η Ταϊλάνδη έχει χορηγήσει το κινεζικό σκεύασμα στη συντριπτική πλειονότητα του υγειονομικού της προσωπικού. Μελέτες στην Ταϊλάνδη έχουν δείξει ότι το Sinovac είναι από 71% ως 91% αποτελεσματικό έναντι της βρετανικής μετάλλαξης Άλφα.

Η διαρροή έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία αλλά και εκστρατεία υπέρ του εμβολιασμού των υγειονομικών με το εμβόλιο της Pfizer. Στην Ταϊλάνδη βλέπουν και το παράδειγμα της γειτονικής Ινδονησίας, όπου οι υγειονομικοί είχαν επίσης εμβολιαστεί ως επί το πλείστον με Sinovac, αλλά φάνηκαν ανοχύρωτοι στο τελευταίο κύμα του κορωνοϊού

Διεθνώς η δυσπιστία έναντι των κινεζικών σκευασμάτων κατά του κορωνοϊού αυξάνεται, με χώρες όπως η Χιλή και η Μογγολία που χρησιμοποίησαν σε μεγάλο βαθμό τα κινεζικά σκευάσματα να μην ξεφεύγουν από τον φαύλο κύκλο των αλλεπάλληλων κυμάτων, ενώ στην Κόστα Ρίκα το Sinovac απορρίφθηκε ως ανεπαρκές.

Πηγή: CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή