Κορωνοϊός: Ισραήλ και Νότια Κορέα συμφώνησαν για ανταλλαγή εμβολίων Covid

Κορωνοϊός: Ισραήλ και Νότια Κορέα συμφώνησαν για ανταλλαγή εμβολίων Covid

«Είναι μια συμφωνία από την οποία βγαίνουν όλοι κερδισμένοι», σημειώνει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ισραήλ θα παραδώσει στη Νότια Κορέα αργότερα αυτόν τον μήνα περίπου 700.000 δόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19 των Pfizer/BioNTech, οι οποίες λήγουν, και η Νότια Κορέα θα δώσει πίσω στο Ισραήλ τον ίδιο αριθμό, τον οποίο έχει ήδη παραγγείλει στην Pfizer, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Η Νότια Κορέα διένειμε γρήγορα τα εμβόλια κατά της Covid-19 που έχει, αλλά αγωνιζόταν να εξασφαλίσει εγκαίρως επαρκείς δόσεις εν μέσω στενών περιθωρίων στις παγκόσμιες προμήθειες, ιδιαίτερα στην Ασία.

«Είναι μια συμφωνία από την οποία βγαίνουν όλοι κερδισμένοι», σημειώνει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα, με την οποία δημοσιοποιήθηκε η συμφωνία αυτή. «Μαζί θα καταπολεμήσουμε την πανδημία», προσθέτει.

⇒ Διαβάστε επίσης: Ταϊλάνδη: Σάλος με διαρροή που θεωρεί ανεπαρκή τα κινεζικά εμβόλια

Το Ισραήλ έχει χορηγήσει και τις δύο δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19 σε περίπου το 55% του πληθυσμού του.

Η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων της Νότιας Κορέας (KDCA) Τζέονγκ Εούν-Κιεόνγκ δήλωσε ότι η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει στη Νότια Κορέα να επιταχύνει τα εμβολιαστικά της σχέδια, παρέχοντας δόσεις και σε εργαζόμενους σε κάποιους τομείς οι οποίοι έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο.

Οι τοπικές αρχές θα αποφασίσουν σε ποιους θα χορηγηθούν τα εμβόλια, αλλά όπως σημείωσε η ίδια, σε αυτούς μπορεί για παράδειγμα να περιλαμβάνονται οι οδοκαθαριστές, οι εργαζόμενοι σε παραδόσεις και οι απασχολούμενοι στο λιανικό εμπόριο.

Οι αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι ελπίζουν να επιτύχουν συλλογική ανοσία κατά του νέου κορωνοϊού νωρίτερα από τον Νοέμβριο που είχαν θέσει ως στόχο εμβολιάζοντας τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού με τουλάχιστον μια δόση εμβολίου, κυρίως mRNA, όπως της Pfizer.

Η Τζεόνγκ πρόσθεσε ότι η εκστρατεία εμβολιασμού βαίνει βάσει προγράμματος και ότι η Νότια Κορέα θα έχει πλεονάζουσες δόσεις αργότερα φέτος αφότου επιστρέψει τις προγραμματισμένες δόσεις στο Ισραήλ και ότι η Σεούλ θα μεριμνήσει για την διάθεση του αποθέματός της σε άλλες χώρες.

Η Νότια Κορέα αγωνίζεται για την αντιμετώπιση μικρών ξεσπασμάτων του νέου κορωνοϊού, τα οποία επιμένουν, γεγονός το οποίο έχει οδηγήσει τους αξιωματούχους να καθυστερήσουν μια κάποια χαλάρωση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Η KDCA ανακοίνωσε σήμερα 746 νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία καταγράφηκαν το προηγούμενο 24ωρο, με τα οποία ο συνολικός αριθμός τους ανήλθε σε 161.541 στη χώρα, στην οποία ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους από την Covid-19 ανέρχεται σε 2.032.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή