ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Συνομιλίες ΗΠΑ – Τουρκίας για το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Η Άγκυρα έχει προσφερθεί να αναλάβει τη λειτουργία και τη φύλαξη του αεροδρομίου μετά την αποχώρηση του NATO

Αφγανιστάν: Συνομιλίες ΗΠΑ – Τουρκίας για το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ και ο Αμερικανός ομόλογός του Λόιντ Όστιν έκαναν «εποικοδομητική και θετική» συζήτηση όσον αφορά το σχέδιο η Άγκυρα να αναλάβει τη λειτουργία και τη φρούρηση του αεροδρομίου της Καμπούλ, πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, μετά την αποπεράτωση της διαδικασίας της αποχώρησης των στρατευμάτων του NATO που απομένουν στη χώρα της Ασίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του πρώτου.

Η Άγκυρα έχει προσφερθεί να αναλάβει τη λειτουργία και τη φύλαξη του αεροδρομίου μετά την αποχώρηση του NATO και είχε συνομιλίες με συμμάχους, κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες, για οικονομική, πολιτική και επιμελητειακή υποστήριξη.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Ατμόσφαιρα πανικού στο Αφγανιστάν

Η ασφάλεια του αεροδρομίου χαρακτηρίζεται κλειδί για τις επιχειρήσεις διπλωματικών αποστολών στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση.

Το Πεντάγωνο σε χωριστό δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα στην Ουάσιγκτον ανέφερε πως οι κ.κ. Όστιν και Ακάρ συζήτησαν σχετικά με την αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν και συμφώνησαν ότι έχει σημασία να υπάρξουν εγγυήσεις για την «ικανοποιητική ασφάλεια» του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Οι διμερείς συνομιλίες θα συνεχιστούν σήμερα Πέμπτη, διευκρίνισε στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Τελευταίες ειδήσεις